Tips kategori: Energistyring

Datarom

Tiltak:

  • Gjennomfør en analyse av datarommet for å vurdere muligheter for energieffektivisering.
  • Iverksett eventuelle tiltak som energioptimaliserer oppsettet og utnyttelsen av driftsløsningen.
  • Vurder om det er mulig å utnytte overskuddsvarmen.

Energimåler på elektriske apparater

Tiltak:

  • Installer energimålere på elektriske apparater for å få bedre kontroll på strømforbruket per apparat.
  • Erstatt eventuelle apparater med for høyt strømforbruk med mer moderne, energieffektive modeller.

 

Fakta/informasjon:

En enkel strømmåler koster noen få hundrelapper, og kan kobles direkte på elektriske apparater som bruker strøm. Slik kan man lettere finne spesifikke strømsparende tiltak.

Selv om elektrisitet stort sett produseres fornybart i Norge, så er ren energi en begrenset ressurs. Mange av Norges vassdrag er allerede utbygd, og nye vannkraftutbygginger fører til naturinngrep og miljøbelastninger. Norge er en krafteksportør, så den fornybare energien vi produserer, men ikke bruker selv kan eksporteres til andre land med lavere dekningsgrad av fornybare energikilder. Mye av vårt energibehov som i dag dekkes av fossil energi vil i fremtiden måtte erstattes av fornybar energi. Derfor er det viktig at energien som produseres brukes så effektivt som mulig.

Energirutiner på byggeplass

Tiltak:

  • Kontroller at det er gode energirutiner på byggeplass.
  • Sørg for at energirutinene er med som et punkt på vernerundeskjema for byggeplass.

Snøsmelteanlegg

Tiltak:

  • Sørg for at snøsmelteanlegget er behovstyrt på en god måte.

 

Fakta/informasjon: 

Høyere stopptemperatur for når snøsmelteanlegget skal være i drift vil spare energi. Er det for eksempel 10 kuldegrader og snø vil normal effekt på et snøsmelteanlegg ikke være nok til å smelte snøen, men samtidig vil snøen være så tørr at det sannsynligvis ikke blir glatt. Hvis anlegget stoppes ved lave temperaturer vil man spare energi, siden man ikke bruker strøm når det ikke er behov for snøsmeltning.

 

SD-anlegg/styresystem

Tiltak:

  • Installer driftssystemer for effektiv energibruk (SD-anlegg etc.)
  • Kontroller at det fungerer som tiltenkt, beskriv mangler og behov.
  • Kontroller om anlegget er tilstrekkelig utbygd og har gode funksjoner for behovstyring av varme, ventilasjon, kjeler, snøsmelting og annet energikrevende utstyr.
  • Kontroller at anlegget er innstilt og optimalisert i tråd med brukernes virkelige behov.

 

Fakta/informasjon: 

Anlegg for sentral driftskontroll (SD-anlegg) er et datasystem for overvåkning av alle anlegg for f.eks. varme, kjøling og ventilasjon i et bygg, og i større anlegg er man avhengig av dette. Et SD-anlegg tilrettelegger for overvåking av energibruk og identifisering av unødvendig energibruk, slik at man kan identifisere effektive tiltak for å redusere energibruken. Ofte er energibruken i et bygg større enn det beregnede energibehovet, så derfor kan et SD-anlegg sørge for at bygget ikke bruker mer energi enn nødvendig. I tillegg kan SD-anlegg brukes til å fjernstyre energibruken i flere bygninger, så en driftsavdeling kan overvåke flere bygg uten å måtte reise dit.

 

Teknisk isolering

Tiltak:

  • Kontroller at alle varme overflater er isolert. Det gjelder rør, flenser, pumper, beholdere, ventiler osv.
  • Sørg for grundig kontroll og etterisolering om nødvendig.

 

Fakta/informasjon: 

Isolering av kalde rør er et energisparende tiltak, og dermed positivt både økonomisk og miljømessig, i tillegg til at god isolasjon forebygger skader på rørene.

 

Les mer: 

Oppvarming av tappevann

Tiltak:

  • Kontroller at tappevannet ikke varmes opp av samme anlegg som varmer opp bygget. Det vil medføre store kostnader til tappevann utenom fyrsesongen, da varmeanlegget bør være nedstengt.
  • Etabler egne beredere, gjerne i kombinasjon med varmepumpe.
  • Kontroller at sirkulasjon av tappevann ikke sviver unødig på natt og helger. Koble til urstyring og styr etter behov.

 

Fakta/informasjon:

Når bygninger blir bedre isolert, vil en økende andel av en bygnings totale energibruk gå med til oppvarming av tappevann. Det er et godt miljøtiltak å bruke andre energikilder enn elektrisitet til å varme opp tappevann, fordi elektrisitet kan brukes til mange formål der andre energikilder ikke egner seg.

Selv om elektrisitet stort sett produseres fornybart i Norge, så er ren energi en begrenset ressurs. Mange av Norges vassdrag er allerede utbygd, og nye vannkraftutbygginger fører til naturinngrep og miljøbelastninger. Norge er en krafteksportør, så den fornybare energien vi produserer, men ikke bruker selv kan eksporteres til andre land med lavere dekningsgrad av fornybare energikilder. Mye av vårt energibehov som i dag dekkes av fossil energi vil i fremtiden måtte erstattes av fornybar energi. Derfor er det viktig at energien som produseres brukes så effektivt som mulig.

 

Romvarme

Tiltak:

  • Sørg for at varmeanlegget har et system for natt- og helgesenkning.
  • Kontroller at nattsenkningen fungerer optimalt. Nattsenkningen bør settes til minst fem grader.
  • Sørg for at varmekilder har etablert forrigling mot åpne vinduer, slik at varmen går i frostsikring under lufting.

 

Fakta/informasjon: 

Romoppvarming utgjør vanligvis størsteparten av energibruken til en bygning, så tiltak som reduserer energibehovet knyttet til oppvarming vil være vesentlige for energisparing.

Å bruke mindre energi og å effektivisere energibruken er hensiktsmessig både økonomisk og miljømessig. Selv om mye av Norges energiproduksjon stammer fra fornybare, klimavennlige kilder, så er ren energi en begrenset ressurs. Mange av Norges vassdrag er allerede utbygd, og nye vannkraftutbygginger fører til naturinngrep og miljøbelastninger. Norge er en krafteksportør, så den fornybare energien vi produserer, men ikke bruker selv kan eksporteres til andre land med lavere dekningsgrad av fornybare energikilder. Mye av vårt energibehov som i dag dekkes av fossil energi vil i fremtiden måtte erstattes av fornybar energi. Derfor er det viktig at energien som produseres brukes så effektivt som mulig.

 

Les mer: 

Hensiktsmessige varme- og kjøleløsninger fra Enova

Ventilasjonsanlegg

Tiltak:

  • Kontroller at varmegjenvinner på ventilasjonsanlegget fungerer som den skal og har ønsket gjennvinningsgrad. Trykkfallet bør ikke være for stort, da det kan indikere tette filtre. SFP-faktoren bør heller ikke være for høy.
  • Vurder roterende varmegjennvinner, som har høyere virkningsgrad.
  • Kontroller at driftstider er innstilt etter virkelig behov (klokkeslett av/på), og at anlegget ikke driftes utenom arbeidstid eller ferier.
  • Bruk et korttidsur («eggkoker») for drift utenom normaltid (f.eks. ved overtid, møter, utleie på kveld).
  • Sjekk at anleggets automatikk, spjeld og øvrige funksjoner fungerer.
  • Vurder behovstyring ved CO2-/temperaturfølere, med tilhørende hastighetsregulering etter behov ( VAV eller liknende).

Kjøling

Tiltak:

  • Dersom det er behov for kjøling, sørg for tidsstyrt kjøling som «styres ned om natten» ved å benytte frikjøing (benytte gratis kald luft i stede for egenprodusert kjøling).
  • Sørg for at kjølingen er slått av om vinteren.
  • Kontroller om varme- og kjøleanlegget er forriglet mot hverandre og ikke kan kjøre samtidig
  • Kontroller funksjoner, regulering og innstillinger, for å sikre at dere ikke kjøler mer enn nødvendig, og at det ikke er sprang mellom der varmeanlegget stopper og der kjøleanlegget starter.

 

Fakta/informasjon: 

Ved å bare benytte seg av kjøling når det er behov for det, og hindre at varmeanlegg står på samtidig, hindrer man unødvendig energibruk. Å bruke mindre energi og å effektivisere energibruken er hensiktsmessig både økonomisk og miljømessig. Selv om mye av Norges energiproduksjon stammer fra fornybare, klimavennlige kilder, så er ren energi en begrenset ressurs. Mange av Norges vassdrag er allerede utbygd, og nye vannkraftutbygginger fører til naturinngrep og miljøbelastninger. Norge er en krafteksportør, så den fornybare energien vi produserer, men ikke bruker selv kan eksporteres til andre land med lavere dekningsgrad av fornybare energikilder. Mye av vårt energibehov som i dag dekkes av fossil energi vil i fremtiden måtte erstattes av fornybar energi. Derfor er det viktig at energien som produseres brukes så effektivt som mulig.

 

Les mer: 

Varme og ventilasjon

Tiltak:

  • Installer tidsstyrt ventilasjonsanlegg. Kontroller fysisk at ventilasjon ikke er på utenom arbeidstid (og i helger).
  • Installer tidsstyrt varmeanlegg. Kontroller at nattsenkning fungerer og at temperatur går ned utenom arbeidstid (og i helger).
  • Slå av eventuelle varmekabler på sommer/høst/vår.

 

Fakta/informasjon:

Tidsstyring av varme og ventilasjon i næringsbygg gjør det mulig å spare mye energi uten at det går utover inneklimaet eller temperaturen når man oppholder seg i bygget. Å bruke mindre energi og å effektivisere energibruken er hensiktsmessig både økonomisk og miljømessig. Selv om mye av Norges energiproduksjon stammer fra fornybare, klimavennlige kilder, så er ren energi en begrenset ressurs. Mange av Norges vassdrag er allerede utbygd, og nye vannkraftutbygginger fører til naturinngrep og miljøbelastninger. Norge er en krafteksportør, så den fornybare energien vi produserer, men ikke bruker selv kan eksporteres til andre land med lavere dekningsgrad av fornybare energikilder. Mye av vårt energibehov som i dag dekkes av fossil energi vil i fremtiden måtte erstattes av fornybar energi. Derfor er det viktig at energien som produseres brukes så effektivt som mulig.

 

Les mer: 

Informasjon om behovsstyrt ventilasjon fra Tekna

ENØK-analyse/EPC-prosjekt

Tiltak:

  • Gjennomfør en ENØK-vurdering utover energiattesten.
  • Vurder å sette i gang et EPC-prosjekt.

 

Fakta/informasjon:

Enøk betyr energiøkonomisering, og går ut på at man sparer energi ved å sløse mindre, bruke energien mer effektivt og å bruke energi fra billige og fornybare kilder. En enøkanalyse kartlegger hvilke tiltak som kan være aktuelle energisparetiltak for hvert enkelt bygg, og det finnes støtteordninger både til analyse og enkelte energisparetiltak. Dette kan variere fra kommune til kommune.

EPC (Energy Performing Contracting) er en modell for gjennomføring av energieffektiviseringstiltak med garantert energisparing. Investeringen som gjøres finansieres av energibesparelsen, og entreprenøren garanterer for at det blir lønnsomt.

 

Les mer: 

Energiattest

Tiltak:

  • Sørg for at det foreligger en energiattest for bygget, som viser hvor energieffektivt bygget er og hvilke energikilder som normalt benyttes til oppvarming.
  • Planlegg å gjennomføre forslag til tiltak fra energiattesten i løpet av de neste fem årene.

 

Fakta/informasjon: 

I følge energimerkeforskriften for bygninger er byggeier ansvarlig for at energiattest finner sted for de fleste typer bygninger. Energiattesten skal inneholde et energimerke som består av en karakter som forteller hvor høyt energibehov bygningen har sammenliknet med andre bygg av tilsvarende størrelse, og en oppvarmingskarakter som forteller hvor stor del av bygningen som kan varmes opp med andre kilder enn elektrisitet, olje og gass. I tillegg skal energiattesten inneholde en tiltaksliste som skal gi oversikt over kostnadseffektive energieffektiviseringstiltak. Å gjennomføre forslagene på tiltakslista vil på sikt kunne være økonomisk og miljømessig lønnsomt. For enkelte tiltak kan det også være aktuelt å søke støtte fra Enova.

 

Les mer: 

Energimåler

Tiltak:

  • Installer en eller flere energimålere i lokalet/bygget.
  • Dersom bygget/lokalet allerede har installert en eller flere energimålere, ta en gjennomgang av hva som omfattes av måleren.
  • Sørg for at energibruken kontrolleres jevnlig for å avdekke avvik fra normal bruk.

Fakta/informasjon:

Et energimålersystem kan måle det totale strømforbruket i en bygning, og systemet kan omfatte egne delmålere som måler energibruket knyttet til for eksempel oppvarming, varmtvann, kjøling, ventilasjon, belysning, og eventuelt annet teknisk utstyr med stort strømforbruk. Måling gir bedre informasjon om energiforbruket, noe som gjør det lettere å bruke strøm på en mer effektiv og miljøbesparende måte. Jevnlig kontroll av målerne gjør også at avvik oppdages raskere.

 

Nedjustering/stenging i ferier

Tiltak:

  • Lag en oversikt/årshjul som viser hva som skal stenges eller justeres ned i ferier og utenom fyrsesong, samt rutiner for oppfølging.
  • Pek ut en ansvarlig person for hvert anlegg/bygg som f.eks. ventilasjon, varmeanlegg, senkning, pumper, Pc-er, kjøleanlegg, snøsmelting etc.
  • Heng opp en sjekkliste for å sikre at den blir brukt.

 

Fakta/informasjon: 

Tidsstyring av varme, ventilasjon og andre energikrevende anlegg i næringsbygg gjør det mulig å spare mye energi uten at det går utover inneklimaet eller temperaturen når man oppholder seg i bygget. Det viktigste tiltaket for å redusere energibruken knyttet til elektriske anlegg er å skru dem av eller nedjustere effekten når de ikke trengs eller bygget ikke er i bruk. Gode rutiner for oppfølging av anleggene og at de ansatte vet hva som må stenges og hvordan det gjøres er nyttig for å lykkes med denne typen energisparing. Å bruke mindre energi og å effektivisere energibruken er hensiktsmessig både økonomisk og miljømessig. Selv om mye av Norges energiproduksjon stammer fra fornybare, klimavennlige kilder, så er ren energi en begrenset ressurs. Mange av Norges vassdrag er allerede utbygd, og nye vannkraftutbygginger fører til naturinngrep og miljøbelastninger. Norge er en krafteksportør, så den fornybare energien vi produserer, men ikke bruker selv kan eksporteres til andre land med lavere dekningsgrad av fornybare energikilder. Mye av vårt energibehov som i dag dekkes av fossil energi vil i fremtiden måtte erstattes av fornybar energi. Derfor er det viktig at energien som produseres brukes så effektivt som mulig.

 

Les mer: 

Informasjon om behovsstyrt ventilasjon fra Tekna

Oppfølging av energiforbruk

Tiltak:

  • Etabler rutinemessig oppfølging av energiforbruket (EOS) ukentlig.
  • Bruk grafisk fremstilling av forbruket som funksjon av utetemperatur,  og med særlig fokus på blant annet energi-temperatur-kurve og avvik.
  • Pek ut en ansvarlig person for denne oppfølgingen og sørg for opplæring. Bruk gjerne et automatisk webbasert system.

 

Fakta/informasjon: 

EOS står for energioppfølgingssystem, og er et viktig verktøy i arbeidet med å bruke energien mest mulig effektivt. Når man holder en ukentlig oversikt over energiforbruket er det lettere å finne steder man kan kutte ned på forbruket, i tillegg til at feil og mangler på tekniske anlegg oppdages raskere.

Å bruke mindre energi og å effektivisere energibruken er hensiktsmessig både økonomisk og miljømessig. Selv om mye av Norges energiproduksjon stammer fra fornybare, klimavennlige kilder, så er ren energi en begrenset ressurs. Mange av Norges vassdrag er allerede utbygd, og nye vannkraftutbygginger fører til naturinngrep og miljøbelastninger. Norge er en krafteksportør, så den fornybare energien vi produserer, men ikke bruker selv kan eksporteres til andre land med lavere dekningsgrad av fornybare energikilder. Mye av vårt energibehov som i dag dekkes av fossil energi vil i fremtiden måtte erstattes av fornybar energi. Derfor er det viktig at energien som produseres brukes så effektivt som mulig.

 

Les mer: 

Energioppfølging i næringsbygg fra Enova: PDF