Bærekraftig sommer: 

Grønne tips til ferien

| , | Foto: Norway Adventures

Sommeren er her og gir en velfortjent pause med tid til å slappe av og lade batteriene. Det er tid for å oppleve nye steder, nyte mat og drikke og koble ut hverdagen. Men hvordan kan du sørge for at den velfortjente ferie også er bærekraftig?

Ferie skal først og fremst være avslappende og gøy, men å minimere fotavtrykket på tur gir en ekstra god følelse. Miljøfyrtårn er stolte av at stadig flere virksomheter innenfor reiseliv, arrangementer og festivaler velger å Miljøfyrtårn-sertifisere seg og bidrar til den grønne omstillingen. Vi har samlet utvalgte tips til miljøvennlige steder og aktiviteter du kan oppleve sammen med familie, kjæresten eller vennegjengen:

Se alle sertifiserte virksomheter her

For småbarnsfamilien 

Norway Adventures
Bli inspirert av Roald Amundsen og ta med deg familien på en egen liten ekspedisjon!

Rogier, Anne og teamet deres skreddersyr rundreiser i Norge med guida friluftsaktiviteter. Det miljøsertifiserte familieselskapet tilbyr blant annet mini familieekspedisjoner på kysten, fjorden og fjellet. La de ta seg av logistikken mens dere nyter opplevelsen!

Høyt & Lavt:
Svinger humøret på ungene fra høyt til lavt? Ta de med til Høyt & Lavt og la de virkelig få svinge seg!  

Klatreparkene har mange ulike løyper, varierende i høydekrav og vanskelighetsgrad, og med ulike hindre og zipliner – alle plassert i fantastiske naturlige omgivelser. Klatreparkene i Trondheim, Vestfold, Lillestrøm og Kristiansand er alle Miljøfyrtårn, så her kan dere late som dere er jungelens konge med god samvittighet!

Hovden Badeland
Uansett hvordan været er ute, er badeland inne alltid gøy. På Hovden badeland er det garantert 30 grader i vannet – perfekt for den temperaturkresne!

De lekne kan velge mellom vannsklier, vannleker, boblesoner, fossefall og vannkanoner. De slitne kan trekker seg tilbake i sauna for total avslapning. Til slutt kan dere møtes i kafeen for å utveksle opplevelser og drikke en hjemmelagd milkshake eller smoothie.

FOTO: Hovden Badeland

For kjæresteparet

Fjærland Fjordstove Hotell:
Har dere behov for å senke skuldrene litt og kjenne på hvilepulsen igjen? Da anbefaler vi et opphold på dette fantastiske hotellet i Fjærland som ligger langs den øvre delen av spektakulære Sognefjorden.

Her er fokuset på «å være», og det oppfordres til gode samtaler og gode minner med nære og kjære. Her er det heller ingen som dømmer om dere vil synke dypt ned i hver deres stol med en god bok og fantastisk utsikt. Dersom det skulle begynne å krible litt i aktivitetstærne, så byr Fjærland også på utendørsopplevelser hvor dere kan oppleve breen, bestige fjellene, nyte naturen og tusle gjennom bokbyen.

Hov Gård:
Har du drømt om å se din kjære ri på en hest langs stranda med vinden i håret og vakker natur i bakgrunnen? Da er Hov Gård stedet for deg!

Gården ligger på Gimsøya på nordsiden av Lofoten, mellom en hvit sandstrand og fjellet Hoven. Her kan du delta på rideturer, hoppa i saunaen etter et forfriskende bad, spise deilig lokal mat på restauranten på låven og overnatte på campingplassen rett ved stranda. Det er også det perfekte stedet for å oppleve midnattssola!

Kragerø Resort:
Vil den ene bli knadd på spa mens den andre vil spille padel? Vi har en vinn-vinn-løsning!

Kragerø Resort har det meste å by på. Med en vakker skjærgård i bakgrunnen, er dette det perfekte stedet for både avslapning og moro. Ta deg en dukkert i spaavdelingen, spill golf med en utsikt som tar pusten fra deg, få ut litt energi med padel og tennis, og slapp av på beach club’en om kvelden med coctail og livemusikk. Her er det umulig å kjede seg – uansett om du vil knas på spa eller slå til på padelbanen!

FOTO: Hov Gård

For vennegjengen

Norrøna Canvas:
Har vennegjengen en drøm om å gjenskape sykkeltriksene fra Pacific Blue? Her finner dere endeløse stier i varierende terreng som dere kan farte gjennom mens dere jakter på de imaginære skurkene!

Selv om du ikke har en indre drøm om å være Mario Lopez, anbefaler vi likevel Norrøna Canvas som er kjent som Norges råeste villmarkshotell. Midt inne i skogen finner dere en liten øy med kirgisiske jurter og spesialdesignede telt spredt rundt i landskapet. Det er stier på hver side av øya slik at sykkelturen kan begynne rett utenfor teltduken. Men dersom du tror at dette er en opplevelse strippa for luksus, må du tro om igjen. Her snakker vi glamping, fantastisk mat og drikke, spa og badstue. Perfekt belønning etter en dag med sykling!

VossVind:
Ganske mange har drømt om å fly som Supermann eller å være «fangad av en stormvind» som Carola. Nå kan du nettopp det!

VossVind er Norges første vertikale, resirkulerende vindtunnel hvor du kan fly i trygge og kontrollerte omgivelser. Perfekt for de som ikke har lyst til å hoppe ut av et fly eller eier en vindmaskin.

Trasti og Trine:
Ta med dine bestevenner og bli kjent med menneskets beste venn!

Trasti og Trine er en unik opplevelse som kombinerer kjærligheten til mat, hundekjøring og den spektakulære arktiske naturen i Norge. Det hele startet med en bøtte fisk fra kokken Johnny til Trines huskyer, og ut fra felles lidenskaper om mat og hundekjøring blomstret en familiebedrift.

Enten du drømmer om en topptur i midnattssola, vandretur med valper eller en telttur med kløvhund, inviterer de deg til å dele det gode liv i Finnmark. Dette er et arktisk eventyr vennegjengen aldri vil glemme!

FOTO: Norrøna Canvas

For festivalgjengeren

Parkenfestivalen
En obligatorisk avslutning på sommeren!

Parkenfestivalen er Nord-Norges mest populære festival og markerer sommerens avslutning for mange. I hjertet av Bodø, i sjarmerende Renåsparken, kan du oppleve et herlig utvalg av mat og uforglemmelige musikkopplevelser. Med fire scener byr festivalen på en spennende miks av både store navn og nye, lovende artister.

Trollrock
På tide å slippe løs rocketrollet i deg!

Trollrock på Beitostølen byr på fantastisk musikk, spektakulær natur, spennende aktiviteter, komfortable overnattingsmuligheter og kulinariske opplevelser. Med en idyllisk beliggenhet og et program som aldri før, lover Trollrock uforglemmelige konserter og minner denne sommeren.

Stavernfestivalen:
Norges ultimate sommerfest!

Med en fantastisk kystbeliggenhet og stjernespekket line-up, byr Stavernfestivalen på uforglemmelige musikkopplevelser. Både norsk og internasjonale artister skaper magi i naturskjønne omgivelser. Kombiner musikk, mat og aktiviteter for en fest du sent vil glemme.

FOTO: Parkenfestivalen

For den matglade

Pieder Ro:
Har du lyst til å imponere svigermor med en ekte sørlandsk opplevelse? Ta henne med til Pieder Ro i Kristiansand. Hun kommer til å skryte av det til alle de kjenner!

Med en ypperlig beliggenhet på Fiskebrygga, har Pieder Ro tilgang på de aller beste råvarene fra havet, og bruker lokale råvarer så mye de kan. Restauranten blir forsynt med vilt fra Setedalsheiene fra lokale jegere, og kjøkkensjefen er stadig å finne på sanking i skogen eller kjøkkenhagen. Her kan dere sitte i solsteiken, høre måkene skrike og nyte herlige småretter – nærmest med «tean i tanga». Hva er vel mer sørlandsk enn det?

Mortens Kro:
Lei av innskrumpa pølser fra bensinstasjon når du er på kjøretur?

Stikk innom Mortens Kro og få deg et skikkelig hjemmelagd måltid heller. Her serverer de god og variert mat av ferske råvarer fra lokale produsenter, og kokkene setter sin ære i å lage maten fra bunnen av. Kroa er blitt så populær at mange tar turen hit kun for å spise søndagsmiddagen!

To Rom og Kjøkken:
Trenger du egentlig mer enn to rom og kjøkken?

Inspirert av middelhavskjøkkenets tradisjon, serverer To Rom og Kjøkken mat med førsteklasses råvarer som følger sesongene. I samarbeid med lokale produsenter får restauranten tilgang til blant annet fersk sjømat, grønnsaker, vilt, sopp og bær fra Trøndelag. Hos To Rom og Kjøkken kan du også delta på vin- og matkurs eller bli med bussen på ølsafari til tre bryggerier. En oppdagelsesferd i mat og drikke!

FOTO: Pieder Ro

REISETIPS

  • Bærekraftog fra A til B

Tog er bærekraftig – og sosialt – og gir spektakulære naturopplevelser, både i inn- og utland.
Sykkel er godt for helsa og på kjøpet får du naturopplevelser på nært hold. 

  • Spis lokalt:

La smakene følge deg på tur! Smak og geografi er tett knyttet sammen, så nyt lokale delikatesser og oppdag smakene som hører til stedet du besøker, samtidig som du støtter lokalt næringsliv.

  • Ferier i egen by:

Ferie trenger ikke å bety lange reiser. Utforsk din egen by eller nærområde på en ny måte. Opplev turistattraksjoner og skjulte perler som du kanskje har oversett tidligere.

  • Gi ferielekene til en god sak:

Unngå å fylle kofferten med unødvendige ting. Hvis du kjøper leker eller andre småting på ferie, vurder å donere dem til veldedighet eller lokale samfunnsprosjekter før du drar hjem.

  • Støtt lokalbefolkningen:

Handle lokalt og legg igjen litt av feriebudsjettet ditt hos lokalbefolkningen. Støtt små butikker, spis på lokale restauranter og kjøp unike håndverk. Dette bidrar direkte til lokalsamfunnets økonomi.

  • Vær forberedt på norsk sommer:

Plutselig kommer det en regnbyge eller kanskje dere oppdaget en fantastisk fjelltopp, men mangler gode sko. Vær forberedt med riktig aktivitetstøy, så kan du nyte ferien uten bekymringer. I tillegg slipper du å kjøpe nytt og ende opp med to like regnjakker når du kommer hjem. Skulle du likevel mangle noe, sjekk mulighetene for å kjøpe brukt eller låne utstyr.