Hvorfor og hvordan stille krav om miljøledelse i innkjøp?
Her finner du veiledning, forslag til kravformulering, eksempler og juridiske vurderinger. Bruk siden som et oppslagsverk når du skal stille krav om miljøledelse i innkjøp.
Tredjepartssertifisert miljøledelse kan bidra effektivt til å:
For å sertifisere seg må leverandøren gjennomføre en analyse av hva som er de vesentlige miljøaspektene i virksomheten. Det vil si å definere hva den må jobbe med for å få best mulig miljøeffekt.
Her er noen eksempler:
Miljøfyrtårn-sertifiserte virksomheter må også ha rutiner for å redusere miljøpåvirkningen fra avfall og ombruk, energi, transport og innkjøp, uavhengig av hva kjernevirksomheten er.
Kontinuerlig forbedring av miljøavtrykket fra egen drift og verdikjeder, påvirker miljøavtrykket til varen eller tjenesten virksomheten leverer.
Klimagassutslipp en sentral del av de fleste virksomheters miljøpåvirkning, enten direkte fra driften eller indirekte fra verdikjeden.
Der det er tilfellet, skal en miljøsertifisert leverandør arbeide systematisk for å redusere klimagassutslippene.
Alle miljøfyrtårnsertifiserte virksomheter publiserer klimaregnskap og har slik god oversikt over egne utslipp. Miljøfyrtårn er den mest brukte miljøsertifiseringen i Norge.
Miljøsertifiserte leverandører har mål og tiltak for å minimere miljøbelastningen gjennom hele livsløpet:
For mange virksomheter ligger den største miljøpåvirkningen i verdikjedene. Det gjelder for eksempel handelsbransjen der innkjøp og forbruk av varene de handler med, ofte vil ha en vesentlig miljøbelastning. Miljøsertifisering betyr at slike virksomheter søker å redusere miljøbelastningen fra for eksempel varesortimentet.
Miljøfyrtårn-sertifiserte virksomheter skal alltid vurdere ombruk før de går til innkjøp av noe, og skal alltid vurdere å kjøpe brukt dersom ombruk ikke er mulig.
Hovedformålet i regelverket om offentlige anskaffelser er å fremme effektiv bruk av samfunnets ressurser.
Ved å etterspørre miljøsertifiserte leverandører, bidrar du til å:
Å skape insentiver for grønn og bærekraftig omstilling må kunne forstås som en sentral del av effektiv ressursbruk i et langsiktig perspektiv.
Lov om offentlige anskaffelser (LOA) §5, ofte kalt miljøparagrafen, sier blant annet at de som omfattes av loven skal:
«… innrette sin anskaffelsespraksis slik at den bidrar til å redusere skadelig miljøpåvirkning, og fremme klimavennlige løsninger der dette er relevant. Dette skal blant annet skje ved at oppdragsgiveren tar hensyn til livssykluskostnader.»
Et krav om tredjepartssertifisert miljøledelse bidrar til dette. Kravet bør kombineres med andre miljøkrav for enda større effekt.
I offentlige innkjøp er ISO-standarden for miljøledelse (14001) og Miljøfyrtårn sidestilt. Effekten av ordningene er den samme, men tilnærmingen er ulik.
Her kan du lese mer om internasjonal anerkjennelse av Miljøfyrtårn.
Her kan du lese mer om forskjellene mellom ISO14001 og Miljøfyrtårn.
Nevn alle de tre ordningene eksplisitt i konkurransegrunnlaget for å unngå å skape usikkerhet i markedet! Det er lite effektivt når leverandører velger å bytte miljøledelsessystem eller sertifiseres med både Miljøfyrtårn og ISO 14011 på grunn av usikkerhet.
NB! I 2023 ble også østerrikske Ökoprofit godkjent som tilsvarende EMAS, på samme måte som Miljøfyrtårn. Innkjøpere må godta sertifisering med disse to ordningene, ihht. Forskrift om offentlige anskaffelser § 16-7 (2).
Et krav om miljøledelse er et krav til leverandøren. Krav om miljøledelse kan og bør kombineres med andre miljøkrav rettet mot varen eller tjenesten som leveres.
Her er fem måter å inkludere miljøledelse i de ulike trinnene av anskaffelsesprosessen:
Denne fasen er viktig for å definere hvordan du best kan stille krav om miljøledelse. Du kan:
Dette er absolutte krav til leverandørene. Her er noen tips når du skal sette opp miljøledelse som et kvalifikasjonskrav:
Det kreves at leverandøren er sertifisert for miljøledelse, i form av EMAS, ISO 14001 eller Miljøfyrtårn. Det kan også fremlegges andre attester utstedt av organer i andre EØS-organer, forutsatt at leverandøren kan dokumentere at disse tilsvarer EMAS eller ISO 14001.Oppdragsgiveren vil godta annen dokumentasjon for tilsvarende miljøledelsestiltak dersom leverandøren ikke har mulighet til å få slike attester innen fristen, og dette ikke skyldes leverandøren selv. Dette forutsetter at leverandøren dokumenterer at disse tiltakene tilsvarer de etterspurte kvalitetssikringsstandardene eller miljøledelsessystemene eller -standardene.
Oppfyllelse av tildelingskriterier gir poeng som vektes opp mot pris og/eller kvalitet. Fra og med 1. januar 2024 er offentlige innkjøpere som hovedregel pålagt å vekte miljø med minst 30 prosent.
Innkjøper kan i enkelte tilfeller benytte miljøledelse som tildelingskriterium. Innkjøper kan da for eksempel be om en beskrivelse av hvordan leverandøren benytter miljøledelse ved gjennomføring av kontrakten. Dette er rettslig prøvet i EU. En lignende formulering er prøvet og godkjent i KOFA.
Miljøfyrtårn anbefaler likevel å heller benytte miljøledelse som kvalifikasjonskrav eller kontraktsvilkår. Blant annet fordi
Miljøledelse kan benyttes som dokumentasjon på tildelingskriterier der sertifiseringen dekker kriteriene du oppstiller.
Merk at alle Miljøfyrtårn-sertifiserte virksomheter må oppfylle spesifikke kriterier, inkludert felleskriterier og ulike bransjekriterier der det er relevant. Her finner du alle kriteriesettene.
For leverandører som har anerkjente miljøledelsesystemer, slik som Miljøfyrtårn, ISO 14001, eller EMAS, så kan denne legges ved som dokumentasjon, under forutsetning av at kriteriet er dekket av sertifiseringen.
Dette er krav leverandøren må innfri ved kontraktsinngåelse eller, mer relevant i denne sammenhengen: innen en gitt tid etter kontraktsinngåelse.
Merk at:
Dersom leverandøren ikke allerede er sertifisert etter et anerkjent system for miljøledelse (f.eks. ISO 14001, EMAS, eller Miljøfyrtårn), forplikter leverandøren seg til å starte en prosess for å bli sertifisert innen (dato). Dersom slik igangsettelse ikke er gjort innen fristen, eller virksomheten ikke er sertifisert innen oppgitt dato, anses dette for å være et vesentlig kontraktsbrudd. Det er leverandøren som bærer risikoen for at virksomheten oppfyller kravene, og blir sertifisert.
Det er viktig å kontraktsfeste at leverandøren skal ha gyldig sertifisering gjennom hele kontraktsperioden. Sertifiseringen kan gå ut på dato i løpet av avtaleperioden. Dette bør derfor inngå i rutinemessig kontraktsoppfølging.
4. Når er miljøledelse et hensiktsmessig krav?
Regelverket gir innkjøpere stort rom til å stille krav om miljøsertifisering, enten som kvalifikasjonskrav eller som kontraktsvilkår.
Anskaffelsesjurister i advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig har skrevet en vurdering av innkjøperes anledning til å oppstille miljøledelse som et kvalifikasjonskrav. De har ikke funnet noen saker i Norge eller EU der miljøsertifisering har blitt avvist som kvalifikasjonskrav. Hele den juridiske betenkningen kan du lese her.
Her er hovedpunktene innkjøper må vurdere:
Simonsen Vogt Wiig konkluderer med at innkjøper har stort innkjøpsfaglig skjønn i vurderingen av relevans. Med den kunnskapen vi har om klima og miljø i dag, skal det mye til at et krav om miljøledelse ikke er relevant.
I følge Anders Thue og Anne Buan, Lovkommentar note 131 til FOA § 7-9, Gyldendal Rettsdata, kan være relevant å stille krav om miljøledelse ved kjøp av advokattjenester
Også her har innkjøper et stort innkjøpsfaglig skjønn. I de fleste tilfeller vil det påvirke leveransen når leverandøren reduserer miljøavtrykket fra vesentlige områder gjennom hele arbeider kontinuerlig gjennom kontraktsperioden.
Avinor stilte kvalifikasjonskrav om miljøsertifisering ved anskaffelse av areal til flybuss ved Bergen Lufthavn Flesland. Saken ble klaget inn til lagmannsretten. Retten mente dette vare et saklig krav. Det ikke var bestridt mellom partene at det var både relevant, tilknyttet leveransen og forholdsmessig å stille kvalifikasjonskrav om miljøledelse.
Simonsen Vogt Wiigs juridiske vurdering viser til at krav om miljøledelse ved anskaffelse av advokattjenester kan oppfylle tilknytningsvilkåret der anskaffelsen er av et større omfang.
Hvorvidt et krav om miljøsertifisering er forholdsmessig, avhenger av miljøeffekten sett opp mot byrden som legges på leverandør og oppdragsgiver.
På generelt grunnlag: Jo større anskaffelsen er og jo større miljøpåvirkning den har, desto mer forholdsmessig er det å kreve miljøsertifisering.
Dette mener Simonsen Vogt Wiig:
Per mars 2023 er mer enn 1700 private enkeltvirksomheter med ti eller færre ansatte Miljøfyrtårn-sertifisert.
Miljøfyrtårn sertifiserer også enkeltvirksomheter som er tilknyttet et hovedkontor, for eksempel en butikk eller hotell som er tilknyttet en kjede. Over 1400 slike virksomheter med færre enn ti ansatte er Miljøfyrtårn-sertifisert.
Tallene viser at miljøsertifisering lar seg gjøre, selv for mindre bedrifter.
Lov om anskaffelser § 4 lister opp de grunnleggende prinsippene som skal følges i offentlige anskaffelser. Disse er krav til konkurranse, forholdsmessighet, likebehandling, forutberegnelighet og etterprøvbarhet.
Noen kan bekymre seg for at et krav om tredjepartssertifisert miljøledelse kan bryte med prinsippet om tilstrekkelig konkurranse. Hvis du er usikker på hvor mange leverandører som kan oppfylle kravet om miljøsertifisering, kan du i stedet stille det som et kontraktsvilkår som må oppfylles innen en viss tidsperiode etter kontraktsinngåelse. Dette vil sørge for at konkurransen blir ivaretatt.
Merk at de fleste virksomheter kan oppnå en Miljøfyrtårn-sertifisering innen ca. fire måneder.
Den beste måten å ta hensyn til små leverandører på, er ikke å la være å stille miljøkrav. Det er å stille miljøkrav som også mindre bedrifter kan innfri. Det premierer virksomheter som tar ansvar.
Dette gjelder spesielt i bransjer der det er mulig å bli Miljøfyrtårn-sertifisert.
Over 1700 enkeltstående private virksomheter med ti eller færre ansatte er Miljøfyrtårn-sertifisert per mars 2023. I bransjer der Miljøfyrtårn ikke sertifiserer, kan det være vanskelig for mindre leverandører å innfri dette kravet. Se oversikt over bransjer her.
Tydelig kommunikasjon og aktiv bruk av leverandørdialog skaper forutsigbarhet for leverandørene. Dette gagner også små og mellomstore bedrifter som får bedre tid til å forberede seg på fremtidige miljøkrav, og en forsikring om at investeringene vil premieres i anbud.
Flere kommuner har god erfaring med forutsigbare krav om miljøledelse i kombinasjon med støtteordninger for miljøsertifisering for lokalt næringsliv.
Dette er særlig viktig for mindre leverandører uten kapasitet til å sette seg inn i, forstå og sikre at de lever opp til ulike miljø- og dokumentasjonskrav fra ulike oppdragsgivere. Standardiserte miljøkrav er også forenklende for innkjøper.
Derfor mener vi det vil være enklere for mindre leverandører å forholde seg til et standardisert krav om miljøsertifisering enn ulike krav om ulike elementer hentet fra miljøledelse, for eksempel spesifikke krav til rutine for å redusere matsvinn.
Anerkjente tredjepartssertifiseringer er forenklende for innkjøper, som kan kontrollere sertifikat eller linsens og ikke behøver inngående kunnskap.
Bruk av kontraktsvilkår kan gjøre det enklere for mindre leverandører å gjøre nødvendige investeringer for å levere på miljøkrav. Da kan de investere når kontrakten er signert og inntektene er sikret.
T: 38 00 80 60
E: post@miljofyrtarn.no
Man - fre: 09.00-15.00
Utvikling og design av Egde Consulting