25. februar 2019

Oppfølging av energiforbruk

Tiltak:

  • Etabler rutinemessig oppfølging av energiforbruket (EOS) ukentlig.
  • Bruk grafisk fremstilling av forbruket som funksjon av utetemperatur,  og med særlig fokus på blant annet energi-temperatur-kurve og avvik.
  • Pek ut en ansvarlig person for denne oppfølgingen og sørg for opplæring. Bruk gjerne et automatisk webbasert system.

 

Fakta/informasjon: 

EOS står for energioppfølgingssystem, og er et viktig verktøy i arbeidet med å bruke energien mest mulig effektivt. Når man holder en ukentlig oversikt over energiforbruket er det lettere å finne steder man kan kutte ned på forbruket, i tillegg til at feil og mangler på tekniske anlegg oppdages raskere.

Å bruke mindre energi og å effektivisere energibruken er hensiktsmessig både økonomisk og miljømessig. Selv om mye av Norges energiproduksjon stammer fra fornybare, klimavennlige kilder, så er ren energi en begrenset ressurs. Mange av Norges vassdrag er allerede utbygd, og nye vannkraftutbygginger fører til naturinngrep og miljøbelastninger. Norge er en krafteksportør, så den fornybare energien vi produserer, men ikke bruker selv kan eksporteres til andre land med lavere dekningsgrad av fornybare energikilder. Mye av vårt energibehov som i dag dekkes av fossil energi vil i fremtiden måtte erstattes av fornybar energi. Derfor er det viktig at energien som produseres brukes så effektivt som mulig.

 

Les mer: 

Energioppfølging i næringsbygg fra Enova: PDF