Økologiske råstoffer
Tiltak:
Bruk mer økologiske råstoffer i produksjonen.
Les mer:
Se Miljøfyrtårns faktaark om bærekraftig mat for mer bakgrunnsinformasjon.
Tiltak:
Bruk mer økologiske råstoffer i produksjonen.
Les mer:
Se Miljøfyrtårns faktaark om bærekraftig mat for mer bakgrunnsinformasjon.
Tiltak
Ta i bruk gode veiledere for innkjøp i både privat og offentlig sektor.
Tiltak
Tiltak
Fakta/informasjon
Tømmerhogst i regnskog og ødeleggelse av regnskog for å opprette tømmerplantasjer er viktige årsaker til at regnskog forsvinner. En stor andel av tømmeret som hogges i tropisk regnskog hogges ulovlig eller på en ikke-bærekraftig måte, og dette tømmeret brukes også i tre- og papirprodukter som selges til Norge. Difi sin kriterieveiviser for bærekraftige offentlige anskaffelser tillater bare trevirke fra bærekraftig skogsdrift sertifisert etter PEFC- eller FSC-standardene, og tropisk tømmer tillates ikke. I følge Regnskogfondet finnes det ingen sertifiseringsordninger som er gode nok på å sertifisere tropisk tømmer. Derfor bør tømmer fra tropisk regnskog unngås.
Regnskogen kan inneholde så mye som 80 prosent av alle landlevende dyre- og plantearter og den lagrer enorme mengder karbon. Likevel skjer det fortsatt avskoging i høyt tempo, noe som er en stor trussel mot både artsmangfold, klima og urbefolkninger.
Les mer
Tiltak
Fakta/Informasjon
Elektriske produkter inneholder råstoffer som det finnes en begrenset mengde av. De er i tillegg svært krevende å utvinne og mange av råstoffene blir også hentet ut fra gruver i andre verdensdeler. Det er også store utslipp forbundet med utvinning av råstoffer. Om for eksempel alle i Europa hadde brukt mobilen ett år lenger, ville det tilsvart utslipp av en million fossilbiler i et helt år.
Tiltak:
Kjøp ombrukt elektronikk når det er behov for å kjøpe eller erstatte elektroniske produkter. Gjennom OmBrukt AS kan man kjøpe brukte produkter med to års garanti som er rengjort, testet og reparert med originale reservedeler.
Fakta/informasjon:
En overgang fra lineær til sirkulær økonomi betyr blant annet at produkter brukes så lenge som mulig, for så å repareres, forbedres og brukes om igjen. Norge er det landet i verden som kjøper og kaster mest elektronikk, og i 2019 kastet vi 26 kilo elektronikk per innbygger. Derfor vil tiltak som får nettopp elektriske apparater til å vare lenger, og som gjør reparasjon mer lønnsomt enn å kjøpe nytt, være vesentlige for å redusere utslipp, avfallsmengder og behov for nye råvarer fra elektronikkbransjen.
OmBrukt AS er eid av Stiftelsen Elektronikkbransjen, og prosjektet støttes av både kjeder, leverandører og verksteder. Tidligere har mange latt være å kjøpe brukt elektronikk fordi man har vært usikker på om produktene virker, men gjennom OmBrukt kan man kjøpe brukt elektronikk med to års garanti.
Tiltak:
Slutt å sette plastomslag rundt nye bøker på biblioteket.
Fakta/informasjon:
Ved å unngå plastomslag rundt bøker kan et bibliotek spare store mengder plast, og på den måten redusere eget forbruk. Det kan likevel være aktuelt å sette plastomslag på bøker som er spesielt utsatt for slitasje, for miljøgevinsten ved å kutte omslaget faller bort hvis bøkene går i stykker mye fortere. Likevel viser erfaringer fra bibliotek som har testet ut dette at lånte bøker blir behandlet bra til tross for at de mangler omslag.
Les mer om hvordan Skien bibliotek har kuttet ut plast på utlånsbøker her.
Takk til Skien kommune for tipset!
Tiltak:
Undersøk mulighetene for å kjøpe inn utstyr og materialer til laboratoriet brukt.
Les mer:
For inspirasjon kan det vises til ChEM Reuse Program til universitetet i Michigan og Resource Recovery Program til Princeton’s university.
Tiltak:
Unngå å kjøpe inn profileringsartikler som har begrenset verdi for mottaker, det vil si ting som aldri blir brukt eller som går fort i stykker grunnet dårlig kvalitet.
Fakta/informasjon:
Profileringsartikler med begrenset verdi bidrar til økte avfallsmengder, og produksjon av ting som aldri brukes eller går fort i stykker er unødvendig ressursbruk. Eksempler på slike artikler er T-skjorter, caps, penner, linjaler, drikkeflasker, minnepinner og liknende. Gode alternativer kan være å gi ut brukbare ting i god kvalitet, gjerne laget av resirkulert materiale, gi bort spiselige produkter og andre forbruksvarer, og å redusere mengden profileringsartikler.
Takk til Multiconsult for tipset!
Tiltak:
Fakta/informasjon:
Dekk står for 20-30% av det samlede drivstofforbruket til et kjøretøy. Det er særlig dekkenes rullemotstand som påvirker drivstofforbruket, så valg av moderne dekk med lav rullemotstand reduserer drivstoffkostnadene og sparer miljøet. I tillegg kan nyere dekk ha bedre våtgrep og lavere støynivå, noe som øker trafikksikkerheten og reduserer støyplager.
Dekkmerkeforskriften fra 2012 pålegger alle som selger og stiller ut nye dekk obligatorisk merking av dekkenes rullemotstand, våtgrep og støy. Dette er for å oppmuntre kjøperen til å velge mest mulig miljøvennlige, trafikksikre og støysvake dekk.
Tiltak:
Fakta/informasjon:
Flere forlag utgir digitale, brukervennlige lærebøker. Det er mange fordeler med digitale læreverk i tillegg til at man sparer papir, for eksempel at man alltid kan oppdatere til nyeste utgave, elevene kan notere og markere i teksten, man har alle bøkene samlet digitalt, og man kan spille av lyd og videoressurser tilknyttet læreverket.
Tiltak:
Fakta/informasjon:
Grønn materialguide er en oversikt over miljøegenskapene til ulike byggevarer som skal gjøre det lettere å ta miljøvennlige valg i byggeprosjekter. Veidereren er utarbeidet av Grønn Byggallianse og Context AS med støtte fra Direktoratet for byggkvalitet. Grønn materialguide vurderer miljøavtrykket til ulike byggematerialer basert på miljøindikatorene klimagassutslipp, ressursgrunnlag, avhending, kjemikalieinnhold, inneklima og miljødokumentasjon, og gjør det mulig for byggentreprenører og arkitekter å sammenlikne miljøegenskapene til ulike produkter.
Les mer:
Tiltak:
Fakta/informasjon:
Dersom bedriften skal gi bort gaver bør man unngå å gi meningsløse gaver som kun bidrar til unødvendig forbruk. Bærekraftige gavealternativer kan være:
Gaver bør også kjøpes fra bærekraftige leverandører.
Les mer:
Tiltak
Fakta/informasjon
Tømmerhogst i regnskog og ødeleggelse av regnskog for å opprette tømmerplantasjer er viktige årsaker til at regnskog forsvinner. En stor andel av tømmeret som hogges i tropisk regnskog hogges ulovlig eller på en ikke-bærekraftig måte, og dette tømmeret brukes også i tre- og papirprodukter som selges til Norge. DFØs kriterieveiviser for bærekraftige offentlige anskaffelser tillater bare trevirke fra bærekraftig skogsdrift sertifisert etter PEFC- eller FSC-standardene, og tropisk tømmer tillates ikke. I følge Regnskogfondet finnes det ingen sertifiseringsordninger som er gode nok på å sertifisere tropisk tømmer. Derfor bør tømmer fra tropisk regnskog unngås.
Regnskogen kan inneholde så mye som 80 prosent av alle landlevende dyre- og plantearter og den lagrer enorme mengder karbon. Likevel skjer det fortsatt avskoging i høyt tempo, noe som er en stor trussel mot både artsmangfold, klima og urbefolkninger.
Les mer
Tiltak:
Vektlegg produktegenskaper som holdbarhet, resirkulerbarhet og ombrukbarhet ved innkjøp av byggevarer.
Fakta/informasjon:
Produksjon av nye byggevarer er ofte svært energi- og ressurskrevende, så ombruk og materialgjenvinning av byggevarer er viktig for å redusere miljøbelastningen av produktene. Produktegenskaper som er velegnet for ombruk er blant annet at produktene er laget av få materialer, har standardiserte dimensjoner og har lang levetid.
Les mer:
Tiltak:
Benytt refillprodukter der dette finnes.
Fakta/informasjon:
Refillprodukter reduserer mengden emballasjeplast i betydelig grad, noe som er positivt både fordi det reduserer utslipp knyttet til produksjonen og avfallsmengden. Man får kjøpt refillprodukter av blant annet såpe, rengjøringsprodukter, krydder og kulepenner.
Avfallsreduksjon er øverste trinn i avfallspyramiden, og det viktigste vi kan gjøre for å redusere miljøproblemene knyttet til avfall. Reduksjon av plastavfall er særlig viktig, fordi plast på avveie havner i havet, der det utgjør en stor trussel mot marint liv.
Tiltak:
Fakta/informasjon:
Miljømerkede produkter oppfyller visse krav til kjemikalieforbruk, energiforbruk, materialvalg, produksjonsmetoder eller andre relevante miljøaspekter for å sikre et mer ansvarlig forbruk. Eksempler på miljømerker er Svanemerket, EU-blomsten og Bra miljöval. Det finnes også mer spesifikke miljømerker rettet mot bestemte typer produkter, for eksempel MSC og ASC (sjømat), FSC og PEFC (papir og trevarer), Rainforest Alliance (importert mat), Debio (økologisk mat) of mye mer.
Les mer: