En bra dag på jobb
Tiltak:
Bruk verktøyet “En bra dag på jobb” for å skape et bedre arbeidsmiljø. Verktøyet er utviklet av Statens Arbeidsmiljøinstitutt (STAMI), og er gratis, bransjetilpasset og basert på forskning.
Tiltak:
Bruk verktøyet “En bra dag på jobb” for å skape et bedre arbeidsmiljø. Verktøyet er utviklet av Statens Arbeidsmiljøinstitutt (STAMI), og er gratis, bransjetilpasset og basert på forskning.
Bruk informasjonssiden Arbeidsmiljøportalen til å lære mer om vanlige arbeidsmiljøutfordringer relevante for bransjen, og for å finne verktøy som hjelper med å forbedre arbeidsmiljøet.
Verktøyet er utviklet for en rekke ulike bransjer, og det er planlagt å utvide til flere bransjer.
Les mer:
Arbeidsmiljøhjelpen (fra Arbeidstilsynet)
En bra dag på jobb (fra STAMI)
Tiltak:
Installer berøringsfri håndvask og såpedispenser i laboratoriene for å unngå kontaminasjon med kjemikalier eller biologiske faktorer.
Tiltak:
Fakta/informasjon:
Arbeidsgiver har plikt til å tilretteleggere for arbeidstakere som har fått redusert arbeidsevne for å få dem raskere tilbake i jobb, så lenge det er mulig for arbeidsgiver og det ikke går utover andre arbeidstakere. I helsevesenet kan tilrettelegging av turnusarbeid etter ønske være et godt bidrag til å følge opp arbeidstakere med redusert arbeidsevne. Det er viktig at tilrettelegging for noen ikke gir dårligere arbeidsvilkår for andre arbeidstakere, så det bør være en dialog med alle medarbeiderne om hvordan turnusen fungerer.
Les mer:
Tiltak:
Fakta/informasjon:
Et ryddig og oversiktlig lager sparer tid og gir økt produktivitet, men det har også miljøgevinster i form av mindre svinn fra lageret og mindre kjøring på grunn av færre «bomturer» der man mangler nødvendig utstyr.
Les mer:
Dyrk frem en kultur for rettferdig, støttende og bemyndigende lederskap.
Fakta/informasjon:
Lederskap er viktig, også for arbeidsmiljøforholdene. Å være bemyndigende, det vil si å ikke bare delegere oppgaver og ansvar men også ressurser og muligheter til å løse oppgavene, samt å opptre støttende og rettferdig, er lederferdigheter som bidrar til godt arbeidsmiljø og gode arbeidsresultater.
Les mer:
Råd fra Statens Arbeidsmiljøinstitutt for godt arbeidsmiljø
Still krav i arbeidet og balanser dette med mulighet for egenkontroll.
Fakta/informasjon:
I Norge er vi kjent for at det stilles høye krav i arbeidet, både fra arbeidsgiver og fra oss selv. Dette balanserer vi gjennom at norske arbeidstakere vanligvis har innflytelse og egenkontroll over arbeidet som utføres, innenfor de rammer og retninger som settes av arbeidsgiver. Dette gir en aktiv arbeidssituasjon som bidra til jobbengasjement, jobbtilhørighet og effektive arbeidsprosesser. Lave krav gir ofte passivitet. Høye krav er bedre for arbeidsmiljø og trivsel, såfremt det er en grad av rimelighet over kravene og disse balanseres av mulighet for å kunne påvirke arbeidet selv.
Les mer:
Råd fra Statens Arbeidsmiljøinstitutt om godt arbeidsmiljø
Tiltak:
Fakta/informasjon:
Det finnes mange nyttige og gratis verktøy, blant annet idebanken.org sitt verktøy for hvordan skape et bedre arbeidsmiljø. Verktøyet og oppgavene kan virke enkle, men er ganske omfattende. Derfor kan det være fornuftig å vurdere og fordele temaene/oppgavene på flere møter.
Les mer:
Tiltak:
Etabler rolleavklaringer for å sikre at ansatte opplever eierskap og ansvar knyttet til sine arbeidsoppgaver.
Fakta/informasjon:
Å stå i en arbeidssituasjon over tid hvor ansvarsforhold er uavklart er belastende, spesielt i situasjoner hvor man må prioritere mellom uforenlige oppgaver. Slike forhold kan ofte skyldes dårlig organisering og planlegging, og bør så langt det er mulig unngås. Virksomheter med stor grad av rolleuklarhet gir krevende arbeidsmiljøforhold, og lite effektive arbeidsprosesser.
Les mer: