Tips kategori: Avfall

Deklarering av farlig avfall

Tiltak:

Bruk avfallsdeklarering.no til å deklarere eget farlig avfall, og spar penger ved å gjøre jobben selv.

 

Fakta/informasjon:

Alle virksomheter skal deklarere sitt farlige avfall før det leveres til godkjente mottakere. Noen setter denne jobben bort til avfallsentreprenørene, men det er ganske enkelt å gjøre dette selv – og man kan spare 150-500,- pr type farlig avfall pr. levering på å gjøre dette selv. Følg instruksjonene på https://www.avfallsdeklarering.no. Når man har begynt å bruke denne siden, så husker systemet hva man har gjort – og neste gang går deklareringen raskere. Farlig avfall skal deklareres uansett om man leverer til et kommunalt mottak (maksimal levering er 1000 kg/år) eller et annet godkjent mottak.

 

Les mer:

https://www.avfallsdeklarering.no

 

Takk til InErgeo for tipset!

Kartlegging og lagring av farlig avfall

Tiltak:

Kartlegg hva virksomheten har av farlig avfall og sørg for at det farlige avfallet og emballasje med rester av farlig avfall lagres tørt, under tak og utilgjengelig for uvedkommende.

 

Fakta/informasjon:

Farlig avfall skal sorteres ut fra ordinært avfall (lovkrav). Flytende farlig avfall skal lagres med spillsikring dersom dette ved lekkasje kan forurense grunnen eller renne ned i avløpsrør. Hvis man ikke sorterer ut farlig avfall, kan man få betydelige tilleggskostnader fra avfallsentreprenørene som mottar det.

 

Takk til InErgeo for tipset!  

Restmaling til støvbinding

Tiltak:

Ta vare på all restmaling i diverse beholdere på lageret, og bruk restmalingen når virksomheten får oppdrag med støvbinding av betongoverflater.

 

Fakta/informasjon:

Ved produksjon av nybygg i betong stiller ofte byggherre krav om støvbinding av betongdekker. Restmaling kan brukes til dette, fordi det er ikke noe krav om hvilke farger malingen skal ha ved støvbinding. Derfor kan man fint bruke opp malingsrester av alle farger til støvbinding av betong. På denne måten kan man bruke opp restprodukter som ellers ikke ville blitt brukt, og man får mindre malingsrester som må leveres som spesialavfall. Avfallsreduksjon er et viktig miljøtiltak, og i tillegg er det økonomisk lønnsomt for virksomheten.

 

Takk til Malermester Røed AS for tipset!  

Eventer på senteret

Tiltak:

Dersom kjøpesenteret har eventer/arrangementer, fokuser på å gjennomføre dette på en miljøvennlig måte med bærekraftige innkjøp, ingen forsøpling og lite avfall.

 

Fakta/informasjon:

Tiltak som kan gjøres for å redusere miljøbelastningen fra eventer er for eksempel å redusere mengden engangsartikler, brosjyrer og give-aways som brukes, å unngå frislipp av plastbasert materiell, og å unngå å bruke midlertidige salgsboder, reklameskilt og bannere som ikke kan gjenbrukes.

Digitale signaturer

Tiltak:

Inngå en avtale med leverandører om at dokumenter kan signeres elektronisk.

 

Fakta/informasjon:

Digitale signaturer er like sikre og juridisk bindende som håndskrift, fordi begge parter identifiserer seg med elektronisk ID. Dette sparer tid og kostnader for virksomheten, fordi det fjerner behovet for utskrift og scanning av dokumenter til signering. Prosessen med signering av avtaler kan gjennomføre raskere og mer effektivt med elektronisk signering.

 

Takk til Heisrådgiveren for tipset!

Veileder for plastsmarte arrangementer

Tiltak:

Last ned Oslo kommunes “Veileder for plastsmarte arrangementer” og ta i bruk tipsene derfra til neste arrangement.

 

Fakta/informasjon:

Veilederen gir tips til hvordan redusere plastbruken og plastforsøplingen fra store og små arrangementer. Tipsene gjelder blant annet servering av mat og drikke, dekorasjon, markedsmateriell og avfallshåndtering.

 

Les mer:

Veileder for plastsmarte arrangementer  

 

Takk til Miljøhovedstaden 2019, Oslo kommune for tipset!

 

Egen kopp

Tiltak:

Oppfordre gjester til å kjøpe kaffe/te eller annen drikke i egen, medbragt kopp, og gi rabatt på drikke til gjester som ikke trenger å ta en engangskopp.

 

Fakta/informasjon:

Serveringssteder bør som hovedregel unngå å gi ut engangsartikler til servering av mat og drikke for å redusere avfallsmengdene. Når gjestene skal ta med seg mat og drikke ut fra spisestedet er det likevel nødvendig, men et alternativ er at gjestene har muligheten til å bruke egen kopp. Informasjon om at man kan ta med egen kopp, og at det gir rabatt på drikke, kan bidra til at avfallsmengden fra take-away-krus reduseres.

Marin forsøpling er et stort miljøproblem, og på verdensbasis er det anslått at mellom 8 og 12 millioner tonn plast havner i havet hvert år. Plast har svært lang nedbrytningstid og kan bli i havet i uoverskuelig framtid, der det utgjør en stor trussel mot marint liv. Plastavfall kan også brytes ned til mikroplast, som er et stort miljøproblem fordi plasten i seg selv kan spre miljø- og helseskadelige stoffer, men i tillegg binder mikroplasten til seg miljøgifter som allerede finnes i naturen. Disse partiklene blir spist av plankton og smådyr, og føres så videre i næringskjeden og kan påvirke hele økosystemer. Mikroplast er påvist i en rekke arter plankton, skjell, skalldyr, fisk, sjøfugl og sjøpattedyr.

 

Les mer:

Vann fra springen

Tiltak:

  • Tilby vann fra springen til matserveringen, og ikke selg flaskevann.
  • La gjester fylle opp egne vannflasker på spisestedet.

 

Fakta/informasjon:

Produksjon og transport av flaskevann medfører klimagassutslipp og et stort forbruk av plast, så det er langt mer miljøvennlig å drikke vann fra springen. På grunn av dette bør serveringssteder ikke selge flaskevann. Gjester som har med egen vannflaske bør også få muligheten til å fylle opp denne med springvann for å unngå at de må kjøpe en ny flaske.

Returnerte elektriske produkter

Tiltak:

Elektriske produkter som er kjøpt inn, men returnert fra prosjekter – og som er brukbare – kan gis bort til videregående skoler som driver fagopplæring innen faget.

 

Fakta/informasjon:

Å bruke ting om igjen fremfor å kaste dem er mål nummer to i avfallspolitikken etter å redusere mengden avfall. Å gjenbruke ting er svært energi- og ressursbesparende sammenliknet med å produsere nytt, og videregående skoler kan ha nytte av kassert elektronikk som entreprenører ikke lenger bruker.

 

Les mer:

Avfall, gjenvinning og sirkulærøkonomi fra Sortere.no

 

Takk til InErgeo for tipset!

Timekort

Tiltak:

  • Send ut SMS til kundene med innkalling til time og/eller bekreftelse på timebestilling, i stedet for å sende timekort på papir.

 

Fakta/informasjon:

Avfallsreduksjon er øverste trinn i avfallspyramiden, og det viktigste vi kan gjøre for å redusere miljøproblemene knyttet til avfall. Å unngå å produsere og å distribuere unødvendig papiravfall er et enkelt og økonomisk miljøtiltak.

 

Les mer:

Gjenbruk emballasje fra varemottak

Tiltak:

  • Gjenbruk emballasjen fra varemottaket til å pakke inn produkter som skal leveres til kundene.

 

Fakta/informasjon:

Ved å ta vare på innkommende emballasje fra produsenten for så å bruke den samme emballasjen igjen når ferdige varer skal leveres hos kundene, reduserer man både mengden avfall og forbruket av ny emballasje. Dette er et godt miljøtiltak fordi å gjenbruke et produkt så mange ganger som mulig før det leveres til gjenvinning er en viktig forutsetning for sirkulærøkonomien.

Gjenbruk av pappesker og poser

Tiltak:

  • Sørg for å levere varer i pappesker og poser som kan brukes flere ganger, og ta med gamle esker og poser tilbake ved leveranser hos faste kunder.

 

Fakta/informasjon:

Gjenbruk av emballasje er et godt miljøtiltak fordi man sørger for at produktene brukes så lenge som mulig før de resirkuleres. Dette bidrar til reduserte avfallsmengder, og redusert behov for ny emballasje. Slike tiltak er viktige bidrag til sirkulærøkonomien.

Gi bort restprodukter

Tiltak:

  • Plukk ut makulatur, overskuddspapir og andre overskuddsmaterialer fra lageret og gi det bort til barnehager, skoler eller andre som kan ha nytte av det.

 

Fakta/informasjon:

Barnehager og skoler har ofte et stort forbruk av papir og hobbymaterialer til tegning og andre aktiviteter. Derfor kan grafiske bedrifter bidra til avfallsreduksjon og gjenbruk ved å gi bort feiltrykket og kassert papir, overskuddsfolie og annet brukbart avfall fremfor å levere det direkte til gjenvinning.

Avfallsreduksjon er øverste trinn i avfallspyramiden, og det viktigste vi kan gjøre for å redusere miljøproblemene knyttet til avfall. Gjenbruk før gjenvinning er også en viktig forutsetning for sirkulærøkonomien.

 

Les mer:

Flaskefond

Tiltak:

  • Bli medlem av Flaskefond, en bedrift som henter panteflasker hos virksomheter og bruker panten til å støtte klimavennlige oppstartsbedrifter.

 

Les mer:

Gjenbruk av masser

Tiltak:

  • Tilrettelegg for gjenbruk og gjenvinning av rene masser på anleggsplasser.

 

Fakta/informasjon:

Store mengder overskytende jord- og steinmasser vil vanligvis oppstå på anleggsplasser, og det er viktig med en plan for håndtering av disse for å effektivisere transporten, hindre forurensning og tilrettelegge for gjenbruk. Rene masser, det vil si fraksjoner som ikke er forurenset, kan gjenbrukes som fyllmasser eller gjenvinnes i produksjon av asfalt eller betong. Forurensede masser derimot, kan ikke brukes og må leveres til godkjent deponi. Derfor kreves det at man tar prøver av massene for å avgjøre hvordan avfallet skal håndteres.

God sortering av ulike typer masser på anleggsplassen øker sjansen for at massene kan gjenvinnes eller gjenbrukes. Gjenbruk og gjenvinning av mest mulig masser kan spare virksomheten for kostnader, og det bidrar til bærekraftig avfallshåndtering.

 

Les mer:

Miljøringen

Tiltak:

Bli medlem av Miljøringen, et nettverk for forurenset grunn og sedimenter.

 

Fakta/informasjon:

Miljøringen er et faglig forum og en kilde til informasjon om fagfeltet forurenset grunn og sedimenter. Blant medlemmene finnes blant annet offentlige institusjoner, konsulentfirmaer og entreprenørfirmaer. Miljøringen arrangerer blant annet kurs, konferanser og temamøter om fagområdene de arbeider med.

 

Les mer:

Miljøringen: https://miljoringen.no/

Ta med avfall tilbake

Tiltak:

Ta med alt avfall som produseres ute ved montering tilbake til produksjonslokalet så det kan sorteres der for å sikre god sortering.

 

Fakta/informasjon:

Ved å ta med avfall tilbake til egne lokaler sikrer man at avfallet håndteres etter virksomhetens egne rutiner. Hvis man legger igjen avfall hos kunden er man ikke sikker på at de har et sorteringssystem for alle de samme avfallsfraksjonene man selv sorterer ut.

Inspirasjon til bruk av restemat

Tiltak:

  • Ha møter og samlinger på tvers av avdelinger, og inspirer hverandre til å finne måter å bruke matrester på.
  • Lag et internt oppskriftshefte med restematoppskrifter.
  • Sørg for at gode ideer og oppskrifter fra enkelte medarbeidere og kjøkken blir sett, og del det videre med andre kjøkken/institusjoner i kommunen.

 

Fakta/informasjon:

Utveksling av gode ideer mellom ulike kjøkken og institusjoner bidrar til at flere får glede av gode oppskrifter, og det inspirerer de enkelte medarbeiderne til videre utvikling når forslagene deres blir tatt godt imot. Tilsvarende institusjoner kan også ha samme typer matrester (brødskalker, skorper, kokte poteter, grønnsaker, melk eller andre ting), og kan ha god nytte av tips fra andre. I tillegg kan nye, spennende oppskrifter være til stor glede for beboere og brukere av tjenestene, og det er økonomisk gunstig å bruke opp alle rester.

I følge Matvett kastes det i Norge årlig 385 000 tonn mat som burde vært spist, og dette er et miljøproblem i hele verden. Klimagassutslippene forbundet med matsvinnet tilsvarer en fjerdedel av utslippene fra personbiltransporten i Norge. Matsvinnet kan forebygges gjennom bedre planlegging og økt kunnskap om holdbarhet og oppbevaring.

 

Les mer:

 

Takk til Arendal kommune for tipset!

Måle matsvinn på institusjoner

Tiltak:

  • Mål alt matsvinn fra institusjonen i en hel, representativ uke.
  • Drøft resultatene i etterkant, og finn tiltak som kan gjennomføres for å redusere matsvinnet.
  • Gjennomfør gjerne en ny måling etter en stund, og undersøk om tiltakene har hatt ønsket effekt på mengden matsvinn.

 

Fakta/informasjon:

Det er vanlig at medarbeidere på omsorgsinstitusjoner tror at matsvinnet er lavt, men så blir de overrasket over hvor mye det faktisk blir når det måles. Derfor kan en slik måling være en oppvekker for mange, og det kan inspirere til å ta grep. God oppfølging av resultatene er viktig for å finne ut hvor tiltak vil ha størst effekt. En ny måling etter at tiltakene er iverksatt kan motivere til å redusere matsvinnet så mye som mulig.

I følge Matvett kastes det i Norge årlig 385 000 tonn mat som burde vært spist, og dette er et miljøproblem i hele verden. Klimagassutslippene forbundet med matsvinnet tilsvarer en fjerdedel av utslippene fra personbiltransporten i Norge. Matsvinnet kan forebygges gjennom bedre planlegging og økt kunnskap om holdbarhet og oppbevaring.

 

Les mer:

 

Takk til Arendal kommune for tipset!

Avfallshåndtering i parker og friområder

Tiltak:

  • Sørg for at det er nok avfallsdunker i parker og friområder, og pass på at de tømmes ved behov.
  • Installer eventuelt dypoppsamlere for avfall i parker, idrettsanlegg og friområder med mange besøkende.

 

Fakta/informasjon:

Overfylte avfallsdunker kan bidra til forsøpling fordi søppel faller ut av dunkene, dras ut av fugler, eller kastes på bakken fordi det er fullt i dunkene. Derfor er det viktig å sørge for at dunkene tømmes før de blir overfylt. I tillegg vil tilstrekkelig mengder med søppeldunker og eventuelt sigarettoppsamlere hindre at søppel kastes på bakken på grunn av mangel på alternativer.

Dypoppsamlere oppbevarer avfallet delvis under bakken, så den rommer mer enn vanlige søppeldunker. Denne løsningen kan være gunstig i friområder fordi det tar lang tid å fylle containeren, så behovet for transport reduseres. I tillegg kan det redusere problemet med forsøpling fra overfylte dunker.