17. september 2019

Egen kopp

Tiltak:

Oppfordre gjester til å kjøpe kaffe/te eller annen drikke i egen, medbragt kopp, og gi rabatt på drikke til gjester som ikke trenger å ta en engangskopp.

 

Fakta/informasjon:

Serveringssteder bør som hovedregel unngå å gi ut engangsartikler til servering av mat og drikke for å redusere avfallsmengdene. Når gjestene skal ta med seg mat og drikke ut fra spisestedet er det likevel nødvendig, men et alternativ er at gjestene har muligheten til å bruke egen kopp. Informasjon om at man kan ta med egen kopp, og at det gir rabatt på drikke, kan bidra til at avfallsmengden fra take-away-krus reduseres.

Marin forsøpling er et stort miljøproblem, og på verdensbasis er det anslått at mellom 8 og 12 millioner tonn plast havner i havet hvert år. Plast har svært lang nedbrytningstid og kan bli i havet i uoverskuelig framtid, der det utgjør en stor trussel mot marint liv. Plastavfall kan også brytes ned til mikroplast, som er et stort miljøproblem fordi plasten i seg selv kan spre miljø- og helseskadelige stoffer, men i tillegg binder mikroplasten til seg miljøgifter som allerede finnes i naturen. Disse partiklene blir spist av plankton og smådyr, og føres så videre i næringskjeden og kan påvirke hele økosystemer. Mikroplast er påvist i en rekke arter plankton, skjell, skalldyr, fisk, sjøfugl og sjøpattedyr.

 

Les mer: