Sesongbasert mat
Tiltak:
- Utarbeid menyen utfra hvilke sesongbaserte råvarer som er tilgjengelige.
- Etterspør sesongens råvarer fra leverandør.
- Benytt kortreiste grønnsaker og frukt med lang holdbarhet (rotgrønnsaker, epler, bær), og begrens bruken av tropiske frukter og grønnsaker. Nedfrysning er en god måte å forlenge sesongen av en del norske råvarer.
Fakta/informasjon:
Å velge sesongbasert mat er en måte å begrense både lang transport av ferskvarer og energikrevende dyrking, kjøling og oppbevaring av maten, i tillegg til at man utnytter lokale råvarer når de er på sitt beste. Bruk av sesongbasert mat gir også en variert meny gjennom året.
Les mer:
- Miljøfyrtårns faktaark om bærekraftig mat
- Sesongkalender for norske råvarer fra Oikos – Økologisk Norge
- Matvalgets sesongkalender for norske grønnsaker, frukt og bær
- Bærekraftig mat fra Naturvernforbundet