Vegetariske alternativer
Tiltak:
- Tilby fullverdige vegetariske retter på menyen. Med fullverdige retter menes her at serveringsstedet tilbyr mer enn en enkel salat, for eksempel ved å ha gode vegetariske alternativer til forrett, hovedrett og dessert.
Fakta/informasjon:
Vegetarmat er et bra miljøvalg fordi produksjon av plantebasert mat slipper ut mindre drivhusgasser, krever mindre jordbruksarealer og har lavere vannforbruk enn produksjon av animalske produkter. Jordbruksarealene øker ikke i takt med befolkningsveksten, og klimaendringene fører til at vannmangel blir et økende problem. Derfor er det viktig at mat produseres mer areal- og ressurseffektivt, og en økt andel vegetarmat i nordmenns kosthold vil være positivt for miljøet.
Les mer:
- Arealbruk knyttet til kjøttproduksjon fra Framtiden i våre hender: https://www.framtiden.no/201111175364/rapporter/klima/sa-mye-plass-krever-kjottforbruket.html
- CO2-utslipp og arealbruk fra matproduksjon: https://forskning.no/landbruk-mat-miljo/enorm-utregning-sa-ille-er-kjott-for-miljoet/259128
- Vannforbruk i matproduksjon fra Framtiden i våre hender: https://www.framtiden.no/201705037142/aktuelt/mat/var-vannkrevende-mat.html
- Informasjon om helseeffekter av vegetarmat fra Norsk Helseinformatikk: https://nhi.no/kosthold/ernaring/vegetarkost-fullverdig/