Årets Hederspris 2017 - Augustin Hotel

Årets Hederspris 2017 til Augustin Hotel

Bergens eldste familiedrevne hotell har siden 2001 vist trofast innsats og engasjement for miljøet. Med sertifikatnummer 285 er hotellet en av de aller første virksomhetene som ble Miljøfyrtårn-sertifisert, og har i løpet av årene tatt et syvmilssteg i en mer klimavennlig retning. I dag er hotellet et skoleeksempel på bærekraftig drift. Det fortjener heder!

Viser vei til et bærekraftig reiseliv

– Augustin er et populært og tradisjonsrikt hotell, med et langvarig og genuint fokus på å drive bærekraftig. Det har i en årrekke vist seg som en flott Miljøfyrtårn-ambassadør, som går foran og viser vei til et bærekraftig reiseliv! Hotellet har gjennomført en rekke smarte grep som gjør at det er et trygt og miljøvennlige valg for turister og tilreisende, og en verdig vinner av Årets Hederspris 2017, sier daglig leder i Stiftelsen Miljøfyrtårn, Ann-Kristin Ytreberg.

Juryen* lot seg særlig imponere over hotellets kontinuerlige og målrettede miljøarbeid, og de betydelige grepene som er tatt for å forbedre driften og energiforbruket. Hotellets målrettede arbeid har blant annet ført til en imponerende EU-sertifisering. I tillegg har hotellet stort fokus på å påvirke både kunder, gjester og leverandører i en mer miljøvennlig retning.  

– Helt siden vi ble sertifisert har vi jobbet målrettet for å være blant de beste i klassen på miljø og bærekraft. Tar vi en oppsummering i slutten av 2017 er vi meget stolt over hva vi har fått til. Det å få denne prisen betyr mye for oss, og er et bevis på jobben vi gjør er viktig og anerkjennes. Aller mest gir det oss motivasjon til å fortsette, og til å inspirere andre i bransjen til å ta sin del av miljøansvaret, sier Otto Lekve, driftsansvarlig Augustin.

Vi har alle et ansvar for å redusere fotavtrykket av vår aktivitet. Hvis man jobber målrettet over tid med årlige tiltak kommer man langt. Våre gjennomførte tiltak har bidratt til å gi bergenserne bedre luftkvalitet, og vi har redusert avfallsmengden og oppnådd et lavere energiforbruk. I 2018 lanserer vi et prosjekt for å redusere matsvinnet. Vi ser det som et samfunnsansvar å gjøre vårt for å nå FNs bærekraftsmål, sier Kjetil Smørås, hotellsjef ved De Bergenske.

Slik blir du sertifisert!

Disse tiltakene har gitt resultater:

ENERGI

  • Oljefyring er blitt faset ut til fordel for fjernvarme.
  • Gass på kjøkkenet er blitt erstattet med induksjonsovn.
  • Har byens mest moderne fettutskiller for å hindre de verste utslippene i avløpsnettet.
  • Fått EU-sertifisering etter å ha gjennomført plan for kraftig reduksjon av vannforbruket.

INNKJØP

  • Der det er mulig velger hotellet miljøsertifiserte bedrifter og oppfordrer dem til å bli miljøfyrtårn.

MAT

  • Mattilbudet er hovedsakelig basert på kortreiste, lokale og økologiske råvarer.
  • Hotellet er med i et nettverk som fokuserer på reduksjon i matsvinn og har igangsatt tiltak for å følge opp dette.

TRANSPORT

  • Kunder og gjester blir anmodet om å reise grønt, og hotellets miljøstrategi blir kommunisert gjennom ulike kanaler.
  • Nesten alle ansatte reiser klimavennlig til jobb. Ledelsen stiller sykler til disposisjon både for gjester og ansatte.

 

* Juryen besto av: Ann-Kristin Ytreberg (daglig leder i Stiftelsen Miljøfyrtårn), Linn Grøtberg (leder –marked og kommunikasjon i Stiftelsen Miljøfyrtårn), styreleder Are Tomasgard (LO) og nestleder Camilla Gramstad (VIRKE).

 

Årets Miljøfyrtårn 2017, Bærekraftig turisme, Hotell