Sjef i Mester Grønn

Slik får du stolte ansatte

Konsernledelsen i Mester Grønn har gjort erfaringer de gjerne deler med andre ledere. 

To ganger i året blir blomsterkjedens ansatte oppfordret til å diskutere miljøprestasjonene på arbeidsplassen. Det har gitt overraskende positive resultater, med begeistrede og fornøyde ansatte som en av effektene.

– De oppgir at de er stolte av å jobbe et sted som tar samfunnsansvar både på etisk handel og miljø. Det skaper engasjement og er noe de anser som viktig, sier Henrik Jagland, miljøansvarlig i Norges største blomsterkjede Mester Grønn. Han peker på summen av at alle i konsernet jobber mot det samme målet.

– Når 1500 personer gjør små valg hver dag er virkningen enorm. Dette er antagelig også en av de største miljøeffektene ved sertifiseringen, sier Jagland.

Visjon: Glede

Helt siden 2012 har blomsterkjeden arbeidet aktivt med miljøledelse, forankret helt i toppen.

– I Erling Ølstad har Mester Grønn en miljøengasjert eier og administrerende direktør. Han har vært primus motor for prosjektet, sier Jagland.

Blomsterkjeden bidro sterkt da Miljøfyrtårn utviklet sin sertifiseringsmodell for konsern, kalt hovedkontormodellen. En samlet ledergruppe tok del i arbeidet som ble delt inn i to faser. Først gikk hovedkontoret i gang med å avdekke hva som måtte til. Så ble investeringsbeslutningene gjort, og rullet ut i kjeden. I fjor ble hele konsernet sertifisert som Miljøfyrtårn, nå spirer gleden.

– Stoltheten dette skaper internt bygger oppunder visjonen vår om å skape glede i alle hjem, både hos ansatte og kunder, sier Jagland.

Målbare parametre

Selv om kjeden hadde hatt miljøet høyt på agendaen lenge, satte de pris på å få hjelp av miljøledelsesverktøyene.

– Vi så at vi gjorde mye bra allerede, men manglet system, struktur og målbare parametere. Miljøfyrtårnsertifiseringen hjalp oss å ta gode miljøvalg, og måle at vi faktisk gjør det. Det er et kvalitetsstempel og en konkurransefordel ved at kundene kan ha en litt bedre miljøsamvittighet når de handler hos oss. De kan være trygg på at vår drift blir revidert av en tredjepart, og våre valg gjøres med miljøet i tankene, sier han.

En bit av naturen

Og det er hele tiden rom for forbedring. I sommer besluttet Mester Grønn at alle kjøretøy, både lastebiler og firmabiler skal gå over på fornybar diesel. Ledergruppen i Mester Grønn er nemlig overbevist om at miljøsertifisering i fremtiden vil bli er en forutsetning for lønnsomhet, fordi forbrukerne og samfunnet vil kreve det. I tillegg peker Jagland på en viktig sammenheng.

Vi selger en bit av naturen, derfor har vi også et ekstra ansvar for å ta vare på den.

FOTO: Mester Grønn – administrerende direktør, Erling Ølstad.

 

Hovedkontor, Miljøforankring, Retail