Gjenvinning/gjenbruk av gravpynt og gravsteiner
Tiltak
Ordninger for gjenvinning/gjenbruk av gravpynt og gravsteiner skal vurderes.
Tiltak
Ordninger for gjenvinning/gjenbruk av gravpynt og gravsteiner skal vurderes.
Tiltak
Gamle bøker og tidsskrifter kan ombrukes på følgende måter:
Tiltak
Senteradministrasjonen kan, sammen med leietakerne på senteret, avgjøre om det er behov for å kontakte veldedige organisasjoner for å opprette mottak av tøy eller andre varer som ikke blir solgt.
Informasjon
Hensikten er å bidra til at flere varer blir brukt til sin hensikt istedenfor å brennes eller resirkuleres.
Tiltak
Tiltak
Vurder muligheten for å ombruke tegl i byggeprosjekter.
Fakta/Informasjon
SINTEF og byggenæringen ser på hva som skal til for at teglstein fra bygninger som rives, brukes på nytt.
Bygge- og anleggsbransjen står for en fjerdedel av både råvareforbruket og avfallet i Norge. Betong og tegl står igjen for brorparten av avfallet fra rivingsprosjekter. Det beste for klima og miljø er å rehabilitere byggene som finnes, i stedet for å bygge nytt. Når byggene ikke kan rehabiliteres, er det nest beste å gjenbruke materialene andre steder. Tegl er et materiale som egner seg godt til gjenbruk, likevel blir det meste liggende som avfall i deponier. Men nå kan trenden være i ferd med å snu.
– Vi får mange forespørsler om gjenbruk av tegl. Alt fra nedplukking og ombruk i samme prosjekt, til folk som har ulike forretningsideer for salg av ombrukstegl, forteller forsker Fredrik Slapø i SINTEF.
Les mer
https://www.sintef.no/siste-nytt/2021/gammel-murstein-lever-videre-i-nye-bygg/
Tiltak
Bruk eksisterende gatestein på nytt for å oppnå stor reduksjon av klimagassutslipp.
Fakta/Informasjon
SINTEF har evaluert de tekniske, miljømessige og økonomiske aspektene ved ombruksprodukter gjennom kartlegging, laboratorieprøving, livssyklusvurderinger og kostnadsanalyse.
Les mer
https://www.sintef.no/siste-nytt/2021/ombruk-av-gatestein-gir-stor-reduksjon-av-klimagassutslipp/
Tiltak
Velg gjenbrukbar transportemballasje istedenfor emballasje som kun kan brukes én gang. For eksempel fra Looping som utvikler miljøvennlig transportemballasje med gjenbruk som tjeneste.
Fakta/Informasjon
Looping er et selskap som produserer og utvikler gjenbrukbar transportemballasje for bygg og anleggsbransjen. Deres første produktserie Modulcover ™ er tilpasset modulmarkedet med et gjenbrukbart beskyttelsesdekke for entreprenørmoduler, bomoduler og stålmoduler.
Looping tilbyr gjenbruk som tjeneste i en modell der produktene vedlikeholdes og spores gjennom hele livsløpet slik at kunden til enhver tid får en best mulig brukeropplevelse. Selve produktinnovasjonen eliminerer bruken av engangsplast og reduserer tid brukt på emballering og demontering med opp til 75%.
Les mer
www.looping.no
Tiltak
På Tørn.no kan butikker legge ut overskuddsvarer til en redusert pris som de selv bestemmer. Tørn er en landsdekkende digital markedsplass for alle som selger byggevarer. Kundene er hobbysnekkere og profesjonelle på jakt etter rimelige, fullt brukbare produkter. Butikkene står fortsatt for lagerføring og utlevering av varen til kunden, mens Tørn tar jobben med å legge ut produktene for salg på markedsplassen. De fikser også oppgjøret mellom kunde og butikk, og sørger for markedsføring av tjenesten. Selger: Elektroverktøy, bekledning, parkett, dører, tak, peis og ovn.
Les mer
https://www.torn.no/
Tiltak
Registrer materialer og produkter i bygg og infrastruktur. For eksempel hos den digitale plattformen Madaster.
Fakta/Informasjon
Dokumentasjon, registrering og arkivering av ulike materialer gjør ombruk av byggematerialer enklere. Det forenkler prosessen med å skape et sirkulær design, forebygge avfall, samt redusere miljøgifter og CO2-utslipp. Ved bruk av Madaster er det mulig med kjøp og salg av byggematerialer. Hvert registrerte bygg i Madaster blir også en egen materialbank, og data om bygget genereres til materialpass, en digital tvilling til det fysiske bygget med alle data.
Les mer
www.madaster.no
Tiltak:
Legg ut brukte støvsugere og andre rengjøringsmaskiner som fortsatt fungerer, men ikke lenger brukes av profesjonelle renholdere, til salgs på nett for privatmarkedet.
Fakta/informasjon:
Mange miljøbevisste forbrukere handler gjerne brukt utstyr på nett. Profesjonelle renholdere kan derfor sørge for at renholdsutstyr som ikke lenger brukes hos dem kommer til nytte hos andre.
Takk til Grei Skuring for tipset!
Tiltak:
Fakta/informasjon:
Veikartet til avfalls- og gjenvinningsbransjen konstaterer at avfalls- og gjenvinningsbransjen spiller «en nøkkelrolle som katalysator» til overgangen til sirkulærøkonomien. Ambisjonen er blant annet at bransjen skal være en «konkurransedyktig leverandør av resirkulerte råvarer til produksjon av nye materialer og produkter». Likevel har kun 2/10 av de største bransjeaktørene en konkret strategi for å løfte aktivitet til de to øverste nivåene i pyramiden (avfallsminimering og ombruk).
Les mer:
Tiltak:
Etterspør dokumentasjon på avfallsleverandørens miljø- og klimaarbeid for å tydeliggjøre etterspørsel fra markedet. Aktuelle tema å etterspørre dokumentasjon på kan være:
Fakta/informasjon:
EUs avfallsdirektiv legger føringer for at bransjen må forberede seg på å øke aktivitet innen ombruk for å posisjonere seg i en sirkulær økonomi. Flere avfallsselskaper har enkeltprosjekter som oppfordrer til ombruk, for eksempel ombruksbutikker på gjenvinningsstasjoner, gjenbruksuker og redesignkonkurranser.
Norske myndigheter har forpliktet seg til at materialgjenvinning av bygg- og anleggsavfall skal nå 70% innen 2020. Avfallsbransjen spiller en avgjørende rolle for å nå målene, både gjennom å øke effektivitet i eksisterende gjenvinningsprosesser og gjennom innovasjon for å løfte ressurser fra deponi og energigjenvinning til materialgjenvinning. Til tross for et økt fokus på materialgjenvinning er Norge langt fra å nå målene for dette.
Flere aktører tester ettersortering av husholdningsavfall og det er høyt tempo for utvikling av nye metoder for materialgjenvinning av avfall fra bygg- og anleggsbransjen som for eksempel returtre, sement, betong og gips.
Kilde: Tempo på grønn omstilling i norsk næringsliv, EY (2019)
Tiltak:
Send gamle dundyner og -puter til rens og resirkulering. Ødelagte dunprodukter kan renses, få nye trekk og repareres fremfor å kastes.
Les mer:
Reparasjon av dyner og puter hos Trondheim Dampfjærrenseri (dunrens.no)
Takk til Naustbakken Utvikling AS for tipset!
Tiltak:
Ta vare på all restmaling i diverse beholdere på lageret, og bruk restmalingen når virksomheten får oppdrag med støvbinding av betongoverflater.
Fakta/informasjon:
Ved produksjon av nybygg i betong stiller ofte byggherre krav om støvbinding av betongdekker. Restmaling kan brukes til dette, fordi det er ikke noe krav om hvilke farger malingen skal ha ved støvbinding. Derfor kan man fint bruke opp malingsrester av alle farger til støvbinding av betong. På denne måten kan man bruke opp restprodukter som ellers ikke ville blitt brukt, og man får mindre malingsrester som må leveres som spesialavfall. Avfallsreduksjon er et viktig miljøtiltak, og i tillegg er det økonomisk lønnsomt for virksomheten.
Takk til Malermester Røed AS for tipset!
Tiltak:
Elektriske produkter som er kjøpt inn, men returnert fra prosjekter – og som er brukbare – kan gis bort til videregående skoler som driver fagopplæring innen faget.
Fakta/informasjon:
Å bruke ting om igjen fremfor å kaste dem er mål nummer to i avfallspolitikken etter å redusere mengden avfall. Å gjenbruke ting er svært energi- og ressursbesparende sammenliknet med å produsere nytt, og videregående skoler kan ha nytte av kassert elektronikk som entreprenører ikke lenger bruker.
Les mer:
Avfall, gjenvinning og sirkulærøkonomi fra Sortere.no
Takk til InErgeo for tipset!
Tiltak:
Fakta/informasjon:
Ved å ta vare på innkommende emballasje fra produsenten for så å bruke den samme emballasjen igjen når ferdige varer skal leveres hos kundene, reduserer man både mengden avfall og forbruket av ny emballasje. Dette er et godt miljøtiltak fordi å gjenbruke et produkt så mange ganger som mulig før det leveres til gjenvinning er en viktig forutsetning for sirkulærøkonomien.
Tiltak:
Fakta/informasjon:
Gjenbruk av emballasje er et godt miljøtiltak fordi man sørger for at produktene brukes så lenge som mulig før de resirkuleres. Dette bidrar til reduserte avfallsmengder, og redusert behov for ny emballasje. Slike tiltak er viktige bidrag til sirkulærøkonomien.
Tiltak:
Fakta/informasjon:
Store mengder overskytende jord- og steinmasser vil vanligvis oppstå på anleggsplasser, og det er viktig med en plan for håndtering av disse for å effektivisere transporten, hindre forurensning og tilrettelegge for gjenbruk. Rene masser, det vil si fraksjoner som ikke er forurenset, kan gjenbrukes som fyllmasser eller gjenvinnes i produksjon av asfalt eller betong. Forurensede masser derimot, kan ikke brukes og må leveres til godkjent deponi. Derfor kreves det at man tar prøver av massene for å avgjøre hvordan avfallet skal håndteres.
God sortering av ulike typer masser på anleggsplassen øker sjansen for at massene kan gjenvinnes eller gjenbrukes. Gjenbruk og gjenvinning av mest mulig masser kan spare virksomheten for kostnader, og det bidrar til bærekraftig avfallshåndtering.
Les mer:
Tiltak:
Fakta/informasjon:
Produksjon av tekstiler krever store mengder energi, vann, kjemikalier og arealer, og i EU er tekstiler det fjerde mest miljøbelastende forbruksområdet. I tillegg blir klær ofte produsert under svært kritikkverdige arbeidsforhold. Det viktigste man kan gjøre for å redusere miljøfotavtrykket fra tekstilproduksjon er å kjøpe mindre tekstil, kjøpe produkter av god kvalitet med lang holdbarhet, og ta vare på det man har. Reparasjonstjenester på kjøpesentre kan påvirke forbrukerne til å reparere det de har fremfor å kjøpe nytt, noe som er et mål i sirkulærøkonomien. Hvis skredderne i tillegg kan sy om plagg så de passer bedre, påvirkes kundene til å bruke plaggene lengre og ta bedre vare på dem.
Tiltak:
Fakta/informasjon:
Utleie av klær eller annet utstyr som kun skal brukes i en kort periode kan være lønnsomt for både butikk og kunde. I dag er det mange som kjøper klær og utstyr som svært sjelden blir brukt, som man heller kunne leid hvis det fantes muligheter for det. De siste årene har flere og flere forbrukere fått øynene opp for å leie klær, og det er forventet at denne trenden vil fortsette å øke. Et slikt utleiesystem fører også til at produkter av god kvalitet med lang levetid på sikt blir mer lønnsomt å produsere, og det bidrar til sirkulærøkonomien.
Takk til Repairable for tipset!
Tiltak:
Fakta/informasjon:
Produksjon av tekstiler krever store mengder energi, vann, kjemikalier og arealer, og i EU er tekstiler det fjerde mest miljøbelastende forbruksområdet. I tillegg blir klær ofte produsert under svært kritikkverdige arbeidsforhold. Det viktigste man kan gjøre for å redusere miljøfotavtrykket fra tekstilproduksjon er å kjøpe mindre tekstil, kjøpe produkter av god kvalitet med lang holdbarhet, og ta vare på det man har. Noen leverandører av arbeidstøy tilbyr reparasjonsmuligheter på klærne og/eller leie av arbeidstøy inkludert vask og reparasjon, og slike løsninger kan på sikt bidra til å redusere klesforbruket. Det finnes også bedrifter som inngår avtaler med virksomheter om å hente ødelagt tøy på arbeidsplassen, reparere det og levere det tilbake.
Les mer: