Tips kategori: Skadeforebygging

Rengjøring på vanskelige steder

Tiltak:

  • Sørg for jevnlig støvsuging og vask også på vanskelig tilgjengelige steder i lokalet.

 

Fakta/informasjon:

Jevnlig rengjøring av hele lokalet, også vanskelig tilgjengelige kroker, bidrar til bedre innemiljø. Spesielt allergikere og astmatikere vil få et mye bedre fysisk arbeidsmiljø dersom man forbedrer luftkvaliteten og reduserer mengden papirstøv i lokalet.

Vaksinasjonsprogram for alle ansatte

Tiltak:

  • Tilby alle arbeidstakere et vaksinasjonsprogram som inkluderer alle relevante vaksiner for det arbeidet som utføres i virksomheten.

 

Fakta/informasjon:

Vaksinasjon av ansatte på en arbeidsplass gjøres både for å redusere risikoen for sykdom hos den enkelte arbeidstaker, og for å hindre at arbeidstakere sprer smitte videre. Noen typer vaksinasjon er arbeidsgivere pålagt å tilby, blant annet gjennom forskrift om utførelse av arbeid, arbeidsmiljøloven og forskrift om smittevern i helse- og omsorgstjenesten. Andre vaksiner som ikke er direkte knyttet til arbeidet som utføres kan man velge å tilby likevel for å redusere sykefraværet og styrke beredskapen på arbeidsplassen.

 

Les mer:

Nye maskiner

Tiltak:

Ved innkjøp av nye maskiner, prioriter maskiner som ikke avgir luftforurensning, som bruker lite kjemikalier og som har så lavt støynivå som mulig.

 

Fakta/informasjon:

Støynivå og mengden støv i lufta er viktige påvirkningsfaktorer på det fysiske arbeidsmiljøet. Arbeidsplasser med godt inneklima lønner seg, da det kan gi lavere sykefravær og økt produktivitet. Redusert bruk av kjemikalier er også viktig for å unngå helsefare og skadelige utslipp til vann.

Registrere nestenulykker

Tiltak:

  • Innfør et system der alle nestenulykker rapporteres og følges opp. Bruk denne informasjonen til å iverksette tiltak som reduserer sjansen for reelle ulykker og skader.

 

Fakta/informasjon:

Økt rapportering av nestenulykker er positivt i et systematisk HMS-arbeid, fordi det sier noe om hvilke risikofaktorer som er tilstede og det kan brukes til forebyggende arbeid. Økt fokus på å registrere nestenulykker kan bidra til at antall arbeidsskader og ulykker reduseres.

Rotasjon på arbeidsoppgaver

Tiltak:

  • Sørg for at de ansatte kan rotere på arbeidsoppgavene for å unngå belastningsskader og øke trivselen.

 

Fakta/informasjon:

Variasjon i arbeidsoppgaver reduserer risikoen for arbeidsrelaterte skader, fordi ensformig arbeid kan gi overbelastning i muskelgrupper. Det er viktig med både fysisk og psykisk variasjon i arbeidet for å øke medarbeidernes trivsel.

 

Les mer:

Informasjon om ensformig arbeid fra Arbeidstilsynet

Tilbud om behandling

Tiltak:

  • Gi ansatte tilgang på behandling hos fysioterapaut og/eller ernæringsfysiolog ved behov.

 

Fakta/informasjon:

Ansatte i helsevesenet har et gjennomsnittlig høyere sykefravær enn andre arbeidsgrupper, og mange arbeidstakere i omsorgsyrker har fysisk krevende og hektiske dager. Fokus på godt arbeidsmiljø og forebyggende tiltak mot belastningsskader kan bidra til å redusere sykefraværet og øke trivselen på jobb.

Oppfølging av arbeidstakere

Tiltak:

  • Fokuser på langsiktig arbeid med forebygging av arbeidsskader og ha god oppfølging av arbeidstakerne.
  • Ha tett oppfølging av sykemeldte, med gode planer for oppfølging og finn tilrettelagte tiltak for at arbeidstakeren kan komme raskere tilbake i arbeid.
  • Sikre oppfølgingen av gravide arbeidstakere for å redusere sykefraværet i denne gruppen.
  • Innfør særskilte tiltak for å forebygge belastningsskader, som for eksempel felles trening, massasjestol etc.

 

Fakta/informasjon:

Oppfølging av sykemeldte er lovpålagt, og tett oppfølging med planer om tilrettelagt arbeid, kortere arbeidstid, nye arbeidsoppgaver, omskolering osv. kan bidra til at den sykemeldte kommer raskere tilbake i arbeid. Arbeidsplassen kan tilrettelegge for lavere sykefravær blant gravide arbeidstakere for eksempel ved at de kan være i jobb med andre arbeidsoppgaver. Tilretteleggingen kan gjerne gjøres i samarbeid med jordmor.

 

Les mer:

Bedriftsterapi

Tiltak:

  • Inngå avtale med bedriftsterapaut eller andre behandlere som de ansatte kan bestille time hos for å forhindre belastningsskader.

 

Fakta/informasjon:

Ansatte i bygg- og anleggsbransjen og andre bransjer med mye manuelt arbeid er ekstra utsatt for arbeidsrelaterte belastningsskader på grunn av tungt arbeid, ensformig arbeid eller arbeid i uheldige arbeidsstillinger. Relevant forebyggende behandling kan være tilbud om fysioterapi, massasje eller fotterapi med hjelp til tilpasning av riktige sko og såler. Virksomheten kan enten inngå en avtale om jevnlig besøk fra en bedriftsterapaut eller annen behandler, eller gi støtte til ansatte som oppsøker behandler på egenhånd.

Hjelp til å forebygge arbeidsrelaterte skader kan være en effektiv måte å redusere sykefraværet og bedre arbeidsmiljøet og de ansattes helse.

 

Les mer: