Hetebølge med bismak:

Så enkelt kan ferien din bli mer bærekraftig

To kvinner som hopper fra en brygge og ut i en sjø. Det er sommer og solnedgang.
|

– Ikke ha dårlig samvittighet for å nyte varmen, men vær bevisst på at hetebølgene kommer med en bismak, og tenk gjerne på hvilke bærekraftige valg du tar. Det sier Ann-Kristin Ytreberg, administrerende direktør i Stiftelsen Miljøfyrtårn. Her er noen tips som på en enkel måte kan gjøre ferien mer bærekraftig.

Sommeren har startet med hetebølger flere steder i Norge, noe som ikke er hverdagskost her i landet. Vi har opplevd temperaturer godt opp på 30-tallet og det blir stadig varmere. Meteorologisk Institutt melder at disse hetebølgene kommer stadig oftere her til lands. Været blir samtidig mer ekstremt i hele verden, i alle ender av skalaen. Alt dette henger sammen med klimaendringene og gir grunn til refleksjon rundt hvordan vi lever og reiser.

Ifølge administrerende direktør i Stiftelsen Miljøfyrtårn, Ann-Kristin Ytreberg, trenger ikke større miljø- og klimabevissthet gå på bekostning av velfortjent feriekos.

– Ferie skal først og fremst være avslappende og gøy, men å minimere fotavtrykket på tur gir en ekstra god følelse, sier hun.

Mange bærekraftige overnattingssteder og aktiviteter

Ytreberg understreker at vi som enkeltpersoner har et ansvar, men understreker at arbeidsplasser og studiesteder spiller en vesentlig rolle i å fremme bærekraftige løsninger. Her er det gode nyheter: Stadig flere virksomheter velger å bli Miljøfyrtårn. Snart 10.000 virksomheter er nå Miljøfyrtårn-sertifiserte, og deriblant mange innen reiseliv, festivaler og arrangementer.

– Det er inspirerende at så mange ønsker å være en del av det grønne skiftet, og dette gir samtidig gode muligheter for å ta bærekraftige valg i ferien, sier Ytreberg.

Hør radiointervju med Ann-Kristin Ytreberg om hetebølge, klimaendringer og bærekraftige valg
(start avspilling fra 02:02:35).

Våre tips for en bærekraftig sommerferie:

  • Nyt varmen, men ta samtidig klima/miljøansvar der det er mulig
    • Ikke ha dårlig samvittighet for å nyte varmen, men vær bevisst på at hetebølgene kommer med en bismak. Vi kan alle ta ansvar og det er ofte lettere enn du tror.   

  • Fyll dagene med aktiviteter som gir lite utslipp
    • Det er mange aktiviteter som ikke krever drivstoff eller bidrar til utslipp! Hva med å padle kajakk, surfe eller klatre fremfor å kjøre vannscooter eller hoppe i fallskjerm?

  • Besøk steder som tar miljø- og klimaansvar