Tregde feriesenter

Miljøfyrtårn-sertifiserte perler på norgesferie

Ferie skal først og fremst være avslappende og gøy, men å minimere fotavtrykket på tur gir en ekstra god følelse. Miljøfyrtårn er stolte av at stadig flere virksomheter innenfor reiseliv velger å Miljøfyrtårn-sertifisere seg.

Til noens skuffelse, men til andres glede, blir det blir trolig norgesferie for mange i år også. Norge er et langt og vakkert land, med skjulte perler i kriker og kroker, fra sør til nord og fra hav til fjell. Og på veien er det heldigvis mange virksomheter som tenker på miljøet i driften sin.


Her er tre Miljøfyrtårn-sertifiserte hoteller:

Tregde feriesenter

Et steinkast fra Mandal ligger Tregde feriesenter, som kan by på ekte sørlandsidyll. Her kan storfamilien eller kjæresteparet nyte en gåtur langs brygga og observere havets liv, enten det er fisker, sjøstjerner, krabber eller skjærgårdsidyller. På Tregde feriesenter kan du dykke, bade i basseng, leie kajakk og være med på guidet fisketur.

Tregde ferie har vært Miljøfyrtårn-sertifisert siden 2019, og har i løpet av de siste årene iverksatt en rekke miljøtiltak. For å redusere matsvinn har de tatt i bruk appen TooGoodToGo, de bruker urter fra egen kjøkkenhage, de bruker lokale, rene og naturlige råvarer i restauranten, og baker sitt eget brød og bakevarer. De har også el-sykler som en egen aktivitet på stedet.

Tregde feriesenter
    Badebasseng, brygge og sørlandsidyll. Foto: Tregde feriesenter

Boen gård

En liten kjøretur unna Kristiansand sentrum finner du magiske Boen gård. Gården er gammel og ærverdig, med kongelige slekter, og de tilbyr både overnatting, servering, laksefiske og muligheter for å holde bryllup, kurs og konferanser.  Boen Gårds kjøkken er kortreist og sesongbasert, og med et stort fokus på dyrevelferd. Grønnsaker, epler, bær, urter og honning høstes i egen hage. De serverer også lam fra egen utmark og villaks fra egen fiskerett. Et magisk sted med mye historie i veggene.

 

Vakre Boen gård på Tveit i Kristiansand
Herskapelige Boen gård. Foto: Iben Kalberg

Hotel Union Geiranger

Fra sør til vest – det er ikke uten grunn at Geirangerfjorden står på UNESCOs verdensarvliste. Dette er et sted av de sjeldne, som byr på en natur mange bare har sett på film.

Hotel Union Geiranger har implementert en rekke miljøtiltak, blant annet investert i miljøstasjon med matkvern med kompostering, varmegjennvinningssystem og ladestasjon for el-biler.

Hotellet byr på en rekke muligheter, med restauranter, spa-avdeling, barnebasseng, treningsrom, veteranbilmuseum og varierte aktivitetstilbud både inne og ute.

 

Hotel union Geiranger
For en utsikt å spise frokosten til. Foto: Hotel Union Geiranger

Dette var bare noen av landets Miljøfyrtårn-sertifiserte hoteller. Les om flere her.

 

Her er 7 tips til aktiviteter for alle reisefølger, alle fra Miljøfyrtårn-sertifiserte tilbydere:

Dyreparken i Kristiansand
Ta med familien å se dyrene i Hakkebakkeskogen, spøkelseshuset, Kardemomme by, Kaptein Sabeltanns Verden og badeland! Dyreparken er åpen hele året.

Fotballgolf, Vestlia Resort
Engasjer alle i familien med den nye og fremadstormende sporten som kombinerer fotball og golf!

Klatring, Prekestolen fjellstue
Her finner du klatrevegger for både nybegynnere og mer erfarne, og aktivitetsledere som leder deg trygt opp fjellveggen.

Høyt & Lavt aktivitetsparker
Kjør zip-line, forser hinder mellom trærne og utfordre vennene dine til en spennende dag ute i naturen.

Maihaugen på Lillehammer
Besøk et av de største utendørsmuseene i Norge! Maihaugen ønsker å sette fokus på miljøtiltak i bedriften både av samfunnsmessige, økonomiske og markedsmessige hensyn. I tillegg til å se stor egenverdi i dette arbeidet, ser de at turistmarkedet også etterspør bedrifter som satser på miljø.

Fjellsentralen
Dra på kursing på snø, fjell eller is! Fjellsentralen tilbyr kurs innen toppturføring, isklatrekurs eller skredkurs, med kjerneområder i Hemsedal, Sunndalsfjella, Oppdal og Jotunheimen.

Hallingdal Feriepark
Lek dere i sykkelparken, prøv eventyrgolf, eller dra til besøksgården – ferieparken er åpen året rundt!

Andre tips

Slik kan du gjøre ferien litt mer miljøvennlig:

  • Vi vet at det grønneste vi kan gjøre er å unngå flyreisen. Men, det er ikke noe alle kan eller ønsker å prioritere bort i ferien. Fordi take-off og landing fører til mest utslipp, bør du prøve å velge direktefly fremfor en rute med mellomlandinger. Prøv også å pakke lett – hvert kilo du har med deg på reise øker klimabelastningen fra flyturen.
  • Fyll feriedagene med aktiviteter som gir lite utslipp! Prøv å padle kajakk, surfe eller klatre fremfor å kjøre vannscooter eller paragliding, som krever drivstoff.
  • Undersøk alltid om det er muligheter for å reise kollektivt fremfor å bruke leiebil dit du drar på ferie. Kanskje blir du mer kjent med lokalbefolkningen, og får sett enda flere steder enn du hadde planlagt.
  • Reis sjeldnere og lenger. Ta en lang ferie i stedet for flere små.

 

God ferie! 

 

Grønn ferie