Kaffe og miljo

Må vi drikke sur kaffe for miljøet?

Vi nordmenn elsker kaffe og er på verdenstoppen i kaffekonsum.

For mange er kaffedrikking en helt sentral del av den daglige rutinen, og store deler av inntaket foregår på jobb. Dagen blir rett og slett ikke den samme uten de edle dråpene. En god kopp kaffe påvirker både humør og trivsel, og fungerer som en høyst nødvendig oppkvikker gjennom arbeidsdagen. Ikke minst, kaffepausen gir oss et etterlengtet avbrekk i hverdagen.

Kvaliteten på det sorte gullet er også viktig. Middelmådig traktekaffe er rett og slett ikke godt nok for den moderne, norske arbeidstaker. Selv ikke om det er enda så bra for miljøet …

Kaffe og miljø

Kaffe er faktisk en større miljøutfordring enn mange er klar over, særlig på grunn av det store volumet. I følge Kaffeundersøkelsen 2017 drikker nærmere 7 av 10 nordmenn kaffe hver dag. Totalt kaffekonsum i Norge ligger i snitt på 3,7 kopper per dag blant kaffedrikkere, noe som tilsvarer omtrent 12,8 millioner kopper kaffe per dag i befolkningen. Det medfører en stor miljøbelastning fra både emballasjen, energi- og vannforbruket i kaffelagingen, men aller mest fra dyrkingen og produksjonen.

Innkjøp 

Derfor er innkjøp av kaffe et av flere områder på arbeidsplassen hvor man kan gjøre en liten miljøinnsats, blant annet ved å velge miljømerkede kaffetyper som tilfredsstiller krav til miljø, økologi og sosial rettferdighet når det gjelder produksjon og handel.

Men hva med smaken da? Det har ført til bekymring fra miljøbevisste og kaffeavhengige arbeidsgivere, som lurer på om de må ofre god kaffe for dårligere alternativer. – Må vi drikke sur kaffe og risikere misfornøyde ansatte for miljøets skyld?

Neida! Det finnes et stort utvalg av ulike miljømerkede kaffetyper med god smak og kvalitet. Velg én du liker! Og om din kaffeleverandør ikke har den kaffen du ønsker, kan du oppfordre leverandøren til å få inn andre miljømerker, eller bytte leverandør. På den måten bidrar du til å stille miljøkrav til markedet, og får miljøballen til å rulle.

Gjør det du kan

For Miljøfyrtårn-sertifiserte virksomheter er det helheten som teller, og langsiktig og systematisk innsats som på sikt som gir resultater. Innkjøp, energi og avfall er noen områder hvor du kan gjøre smarte og lønnsomme miljøtiltak. Om du ikke er klar for å bytte ut favorittkaffen, er det flere andre grep du kan gjøre. Her er noen tips:

  • Hva med å sørge for at kaffemaskinen er miljøvennlig produsert og bruker lite strøm?
  • Husker du å bruke riktig mengde vann, og ikke tilberede mer kaffe enn du klarer å drikke opp?
  • Oppbevarer du kaffen riktig for å holde god kvalitet lengst mulig?
  • Kan du gjenbruke kaffegruten, for eksempel i kompost eller som gjødsel? Miljøfyrtårn-sertifiserte Agder Energi har for eksempel inngått en avtale med avfallsleverandøren sin, som ønsker å benytte kaffegrut i kompostblandingen på avfallsmottaket. – Vi er glad for at den betydelige mengden kaffegrut kan komme til nytte. Med det sparer vi miljøet både gjennom smart gjenvinning og transport, sier Steven Astrup, miljøfyrtårnansvarlig i Agder Energi.
  • Hva med kaffekapsler? Studier viser at kaffekapslene kan være et godt miljøvalg fordi de hjelper deg å dosere riktig, noe som gjør at det blir mindre svinn. Men husk at tomme kapsler må resirkuleres! Nå finnes det også økologiske og biologisk nedbrytbare kaffekapsler som minimerer avfallet.
  • Flere tips om kaffe og optimal tilbereding finner du på Norsk Kaffeinformasjon.


Selv om kaffe er en miljøutfordring, trenger den verken være vond, utilgjengelig eller vanskelig å håndtere på en god miljømessig måte. Finn en kaffeløsning som er mest mulig miljøvennlig og lønnsom for din arbeidsplass. Miljøsertifisering skal ikke koste deg din daglige kaffekos og tilfredse ansatte.

Gjør noen små grep for miljøet, og nyt kaffen med god samvittighet!

 

Grønne innkjøp, Innkjøp