Tips til en grønnere ferie

Det blir stadig enklere å gjøre ferien litt grønnere. Både barnefamilier, kjærestepar og de som foretrekker et action-fylt avbrekk fra hverdagen kan velge blant mange bærekraftige alternativer. Stadig flere norske reiselivsaktører er sertifisert av Miljøfyrtårn, noe som gjør at du kan være trygg på at de tar hensyn både til mennesker og miljø i sitt arbeid.

48 % ønsker en mer miljøvennlig ferie

I sommermånedene havner 40 prosent mer plast i havet, mye på grunn av økt turisme. Cruiseskip er verstingen når det kommer til CO2-utslipp pr. passasjerkilometer, med over tre ganger så mye utslipp av klimagasser på lange reiser sammenlignet med en personbil på bensin. Mange feriesteder har nå så stor tilstrømming av turister at destinasjoner på UNESCOs verdensarvliste vurderer å stenge for turister.

Vi tror at alle kan gjøre ferien sin litt grønnere ved være bevisst på hvilke alternativer man har, og de valgene man tar. I en undersøkelse gjort for NHO Reiseliv i år kommer det frem at mange nordmenn er villige til å endre reisevanene sine til det grønnere:

  • Hele 48 prosent vil akseptere å tilpasse fritidsreiser for å redusere miljø-ødeleggelser
  • En av tre er opptatt av at stedene de besøker er klima- og miljøvennlige
  • 35 prosent er villig til å betale litt ekstra for en opplevelse i Norge hvis virksomheten er klima- og miljøvennlig. Her er våre tips til en grønnere ferie!

Legg reisen til et «bærekraftig reisemål»

Norge er ett av få land som har en nasjonal standard for bærekraft innen reiseliv. Det er Innovasjon Norge i samarbeid med bl.a. de anerkjente miljøledelse og merkeordningene som har utviklet og er ansvarlig for merkeordningen for bærekraftige reisemål. Siden lanseringen i mars 2013 har til nå 15 norske destinasjoner mottatt merket. Les mer om merket og hvilke destinasjoner som kan smykke seg med det i dag på Visit Norway sine sider.

Reiser du til en destinasjon med merkeordningen «bærekraftig reisemål» støtter du opp om lokalsamfunn, tradisjoner, natur og miljø. I tillegg bidrar du til å sikre destinasjonens historiske- og kulturelle arv. Legges ferien til en av disse destinasjonene får du for eksempel smake på lokal mat som er høstet, plukket, slaktet, fisket og tilberedt i nærmiljøet. Det betyr kortere avstander når varene skal distribueres og at lokalsamfunnet sitter igjen med fortjenesten.

Foto: CH/Visitnorway.com

Grønne alternativer for alle reisefølger

Norges offisielle reiseguide, Visit Norway, har heldigvis gjort det enkelt for deg ved å tilby en filtreringsmulighet så du kan sortere etter fylke, sport, overnattingssted og miljøsertifiserte tilbydere når ferien skal planlegges. Vi har samlet 12 tips til aktiviteter for alle reisefølger, alle fra Miljøfyrtårn-sertifiserte tilbydere:

For familien

Dyreparken i Kristiansand
Ta med familien å se dyrene i Hakkebakkeskogen, spøkelseshuset, Kardemomme by, Kaptein Sabeltanns Verden og badeland! Dyreparken er åpen hele året.

Fotballgolf, Vestlia Resort
Engasjer alle i familien med den nye og fremadstormende sporten som kombinerer fotball og golf!

Klatring, Prekestolen fjellstue
Her finner du klatrevegger for både nybegynnere og mer erfarne, og aktivitetsledere som leder deg trygt opp fjellveggen.

Foto: Kjersti Solberg Monsen/Visitnorway.com

For festivalgjengeren

Vinjerock
Musikkfestivalen Vinjerock foregår i Jotunheimen, og blir gjennomført med minimal innvirkning på nærliggende natur. Festivalen uttrykker sitt ønske om at det å være miljøvennlig skal være et fullgodt alternativ, og festivalen har vært Miljøfyrtårnsertifisert i hele syv år.

Parkenfestivalen
Parkenfestivalen er en pop/rock festival som foregår i Bodø. Festivalen kan dokumentere at strenge krav til temaene arbeidsmiljø, innkjøp, energi, transport, avfall, utslipp og estetikk er tilfredsstilt.

Øya
Oslofestivalen Øya har som mål å være blant verdens mest miljøvennlige festivaler. Dette setter sitt preg på alt fra avfallshåndtering, mat, transport og strømtilførsel, til trykksaker og dopapir. Både Øyafestivalen og Vinjerock er å finne på Aftenpostens liste over landets tolv beste musikkfestivaler.

Foto: kenneth.spaberg/foap/visitnorway.com

For kjæresteturen

Maihaugen på Lillehammer
Besøk et av de største utendørsmuseene i Norge! Maihaugen ønsker å sette fokus på miljøtiltak i bedriften både av samfunnsmessige, økonomiske og markedsmessige hensyn. I tillegg til å se stor egenverdi i dette arbeidet, ser de at turistmarkedet også etterspør bedrifter som satser på miljø.

Fjellsentralen
Dra på kursing på snø, fjell eller is! Fjellsentralen tilbyr kurs innen toppturføring, isklatrekurs eller skredkurs, med kjerneområder i Hemsedal, Sunndalsfjella, Oppdal og Jotunheimen.

Hallingdal Feriepark
Lek dere i sykkelparken, prøv eventyrgolf, eller dra til besøksgården – ferieparken er åpen året rundt!

For vennegjengen

Høyt & Lavt aktivitetsparker
Kjør zip-line, forser hinder mellom trærne og utfordre vennene dine til en spennende dag ute i naturen.

Lillehammer Olympiske Bob- og Akebane
Ta turen til Skandinavias eneste bob- og akebane på Lillehammer!

Rafting, Dagali Opplevelser
Liker du action? Da bør du prøve rafting! Du finner uansett en tur som passer for deg, Dagali rafting tilbyr alt fra ekstremturer for erfarne til turer for de aller minste.

Foto: Dagali Rafting

Tips til deg som allerede har bestilt

Slik kan du gjøre ferien litt mer miljøvennlig:

  • Vi vet at det grønneste vi kan gjøre er å unngå flyreisen. Men, det er ikke noe alle kan eller ønsker å prioritere bort i ferien. Fordi take-off og landing fører til mest utslipp, bør du prøve å velge direktefly fremfor en rute med mellomlandinger. Prøv også å pakke lett – hvert kilo du har med deg på reise øker klimabelastningen fra flyturen.
  • Fyll feriedagene med aktiviteter som gir lite utslipp! Prøv å padle kajakk, surfe eller klatre fremfor å kjøre vannscooter eller paragliding, som krever drivstoff.
  • Undersøk alltid om det er muligheter for å reise kollektivt fremfor å bruke leiebil dit du drar på ferie. Kanskje blir du mer kjent med lokalbefolkningen, og får sett enda flere steder enn du hadde planlagt!
Toppbilde: Thomas Rasmus Skaug/Visitnorway.com

Bærekraftig reiseliv, Grønn ferie