Styrker det grønne skiftet i Gudbrandsdalen:

SpareBank 1 lanserer støtteordning for Miljøfyrtårn-sertifisering

| ,

SpareBank 1 Gudbrandsdal lanserer nå en støtteordning som gir økonomisk hjelp til virksomheter som vil bli Miljøfyrtårn-sertifisert. Målet er å gjøre det lettere for lokale bedrifter å møte framtidens krav – og ta del i det grønne skiftet. 

Bakgrunnen for satsingen er bankens ønske om å styrke miljøfokuset i næringslivet gjennom konkrete tiltak. SpareBank 1 Gudbrandsdal deler årlig ut deler av sitt overskudd til allmennyttige formål. Nå øremerkes en del av disse midlene for første gang til næringslivet for å gi et grønnere preg på regionens utvikling. Tilskuddet skal bidra til å dekke kostnader knyttet til Miljøfyrtårn-sertifisering, en prosess som både dokumenterer og forbedrer bedrifters miljøarbeid. 

– Vi ønsker å være en pådriver for at lokale bedrifter i Lillehammer og Gudbrandsdalen er konkurransedyktige, sier Thea Wottestad, banksjef for bedriftsmarkedet. 

Hun peker på at bærekraft ikke lenger er et valg – det er et krav som i økende grad vil påvirke både markedsadgang og lønnsomhet. 

– Denne type tenkning vil før eller siden treffe alle og påvirke konkurranseevnen, uavhengig av hva en driver med. Bedriftene kan tape eller tjene, avhengig av hvordan de håndterer det grønne skiftet. For eksempel ser vi at det settes krav til bærekraft i anbudsrunder. Det kan være krevende for mange av våre kunder i mindre og mellomstore virksomheter, for eksempel entreprenører med noen få ansatte som driver vegvedlikehold, og som risikerer å bli ekskludert fra anbud og miste inntjening. 

Wottestad understreker at dette ikke bare er viktig for bedriftene, det handler også om bankens ansvar og risiko. 

Victoria Brenden Nyfløt, rådgiver for miljø og bærekraft  og Thea Wottestad, banksjef for bedriftsmarkedet i SpareBank 1 Gudbrandsdal. FOTO: Asmund Hanslien

– I neste omgang kan det være en risiko for oss som kreditor.  

Et samarbeid for grønn omstilling 

Miljøfyrtårn-sertifisering er et anerkjent og offentlig godkjent miljøledelsessystem, som hjelper virksomheter med å redusere miljøpåvirkning og forbedre bærekraftig drift. 

– Dette er et svært positivt tiltak, og vi håper det vil inspirere mange virksomheter til å ta steget og bli sertifisert. Miljøfyrtårn gir både klimanytte og konkurransekraft, sier Ann-Kristin Ytreberg, administrerende direktør i Stiftelsen Miljøfyrtårn. 

Ytreberg peker på at ordningen gjør det enklere å komme i gang med konkrete og relevante miljøtiltak samtidig som sertifiseringen gjør virksomhetene bedre rustet til å møte krav fra både kunder, myndigheter og samarbeidspartnere. 

– Miljøfyrtårn gir virksomheten et strukturert verktøy for å jobbe med forbedringer over tid. Det handler ikke bare om miljø – det handler om effektiv drift og ansvarlig ledelse, sier hun.   

Ann-Kristin Ytreberg, administrerende direktør i
Stiftelsen Miljøfyrtårn. 

Slik fungerer støtteordningen 

Støtten fra SpareBank 1 Gudbrandsdal er tilgjengelig for virksomheter i regionen som ønsker å sertifisere seg for første gang. Midlene kan brukes til å dekke deler av kostnadene til både veiledning og sertifisering. 

– Og her kan en søke om opptil 30.000 kroner i støtte fra banken, sier Thea Wottestad.  

Hun tror bedrifter som tar den jobben nå vil stå best rustet til å møte ytterligere miljøkrav i framtiden.

Mer informasjon og søknadsskjema finnes på bankens nettsider:
Les mer og søk her

Om støtteordningen

  • Støtteordningen er åpen for bedrifter i Gudbrandsdal og Lillehammer som har sitt kundeforhold i SpareBank 1 Gudbrandsdal. 
  • Bedrifter kan få inntil 30.000 kroner i støtte til å bli miljøfyrtårnsertifisert gjennom Stiftelsen Miljøfyrtårn. Støtte kan dekke oppstartskostnader, bruk av konsulent og sertifisør.
  • Støtten blir utbetalt etter at du har blitt sertifisert av Stiftelsen Miljøfyrtårn og sender oss dokumentasjon på dette, sammen med kopi av utlegg/fakturaer.