Det du lurer mest på:

Spørsmål og svar om LUMA

|

Hva er LUMA?

LUMA er Miljøfyrtårns egenutviklede bærekraftsverktøy, som skal hjelpe virksomheter med å etablere et målrettet og kontinuerlig forbedringsarbeid på bærekraft. 

Les mer om LUMA her. 


For virksomheter som allerede er sertifisert


Mens du venter på LUMA

Må jeg bytte til LUMA?

Miljøfyrtårns bærekraftsverktøy, LUMA, vil fremover være den portalen hvor alle Miljøfyrtårn-virksomheter skal jobbe og dokumentere sitt bærekraftsarbeid. 

Alle virksomheter som ønsker å være Miljøfyrtårn-sertifisert må på sikt over i LUMA, da den eksisterende portalen vil få end-of-life innen tre år. 

Kan jeg se en demo av LUMA?

Demovideoen er ikke klar riktig enda, men i lanseringswebinaret vårt får du en presentasjon av LUMA.

Her finner du webinaret. 

Hvor skal jeg rapportere før jeg bytter til LUMA?

Vi oppfordrer alle til å begynne innrapporteringen i eksisterende portal. Alt av data som registreres blir overført til LUMA når dere bytter. For virksomheter som ikke kan gå over til LUMA før den 25. april er det ikke noe annet alternativ enn å rapportere i eksisterende portal. 

Frist for innrapportering er 1. april. 

Hva skjer med tiltak jeg har opprettet i nåværende portal?

Hvis du vil ta med deg tiltak fra eksisterende portal og opprette dem på nytt i LUMA, kan du eksportere dem før overgangen. Dette gjør du ved å gå til oversiktssiden for tiltakene og bruke eksportfunksjonen på siden.  

Se hvordan du eksporterer tiltak.  

Hvis du ikke har tiltak fra før, trenger du ikke å foreta deg noe – du kan enkelt starte med å opprette nye tiltak direkte i LUMA. 

Hva skjer med mine eksisterende data og funksjonalitet når jeg bytter til LUMA?

Alt av data fra innrapportering, statistikk og klimaregnskap, samt informasjon og dokumenter som er lastet opp i miljøkartlegging(er), blir overført til LUMA. Du mister derfor ikke viktig informasjon eller grunnleggende funksjoner. 

NB! Unntak er dersom du har opprettet tiltak og satt mål på grafer i statistikken. Dette videreføres ikke. Les mer om dette under spørsmålet Hva mister jeg – og hva får jeg – ved bytte til LUMA?.

Når blir hovedkontor og kommunale overført til LUMA?

Hovedkontor og underliggende enheter, eller bransjegrupper* med hovedkontor-struktur i portalen, samt alle kommunale eller fylkeskommunale enheter, vil fortsette i eksisterende portal frem til vi har tilpasset LUMA deres behov. Dato for når dette skjer er ennå ikke satt, men vi kommer tilbake med mer informasjon når det er klart.  

*Med bransjegrupper menes virksomheter som er medlem i en bransjeorganisasjon eller en forening, som er knyttet sammen i en egen struktur inne i Miljøfyrtårnportalen. 

I mellomtiden fortsetter dere som i dag, med samme prosess, pris og avtaler som dere har.


Overgang til LUMA

Overgang til LUMA for eksisterende kunder – når og hvordan?

For enkeltvirksomheter, privat og statlig:

Fra 10. mars 2025:  Virksomheter innenfor bygg og anleggsbransjen, handel, og IT og kommunikasjon. Gratis oppgradering til LUMA ut 2025. 
 
Fra 25. april 2025:  Virksomheter innenfor alle bransjer. Gratis oppgradering til LUMA ut 2025. 

For å ta i bruk LUMA logger du inn i portalen på vanlig måte. Når du er logget inn kommer det en pop-up melding som forteller deg at LUMA er tilgjengelig for din virksomhet. Da kan du velge «Bytt til LUMA,» og bekrefter deretter informasjon om din virksomhet, så er du i gang!

Når må jeg bytte til LUMA?

Miljøfyrtårnportalen er forventet å bli faset ut innen 2027. Alle Miljøfyrtårn-virksomheter må derfor bytte til LUMA før den tid for å sikre tilgang til teknisk support og nødvendige oppdateringer.  

Vi anbefaler å bytte til LUMA så fort som mulig for å dra nytte av den nyeste teknologien og intuitive løsninger som effektiviserer bærekraftsarbeidet. 

Hva mister jeg – og hva får jeg – ved bytte til LUMA?

Noen funksjoner, som kalenderoversikt og repeterende tiltak, er foreløpig ikke tilgjengelige i LUMA. Tiltak og mål som er opprettet i Miljøfyrtårnportalen overføres heller ikke. 

Til gjengjeld får du et forbedret verktøy som skaper en tydelig rød tråd mellom virksomhetens vesentlige påvirkning, mål og tiltak. LUMA hjelper deg med å fokusere innsatsen der den har størst effekt, sette smarte mål og bruke treffsikre indikatorer for å måle fremgang. Du får bedre oversikt og styring over bærekraftsarbeidet, og kan enkelt generere en bærekraftsrapport i tråd med EUs frivillige standard for SMB-er. 

NB! I LUMA vil du få forslag til relevant bærekraftsinnhold, inkludert vesentlige påvirkninger, mål og tiltak, for å gjøre forbedringsarbeidet enklere og mer strukturert. Merk at ved første lansering har vi kun skreddersydd innhold for bygg- og anleggsbransjen, handel samt IT og kommunikasjon. I løpet av de kommende månedene vil verktøyet gradvis utvides med tilpasset innhold for flere sektorer. 

Selv om ikke alle bransjer har skreddersydd innhold fra start, kan du likevel bruke verktøyet fullt ut med å lage egne mål og tiltak. For tips, se spørsmålet Hva skjer med tiltak og vi har opprettet i nåværende portal?.

Kan vi bytte til LUMA hvis vi allerede har startet resertifisering i den nåværende portalen?

For de som har startet prosessen med resertifisering i den nåværende portalen, eller hvis sertifikatet deres utløper før mai 2025, anbefaler vi at dere fullfører prosessen der dere har begynt. Dette skyldes at det kan bli knapp tid til å gjennomføre resertifisering i den nye portalen før sertifikatet utløper.

Det vil likevel være mulig å bytte over til LUMA i 2025, selv om dere har fullført resertifisering i eksisterende portal. Alt av historikk som ligger i miljøkartleggingen(e) med dokumenter vil bli overført til LUMA. Det samme gjelder for innrapportering; alt av data blir med over.

Mister jeg arbeidet når jeg går over til LUMA?

Grunnen til at eksisterende virksomheter må vente til 10. mars med å komme over i LUMA, er for å sikre at historikk og data blir med over til ny portal.  

Mål og tiltak  
Mål og tiltak som er opprettet i eksisterende portal, vil ikke bli overført til LUMA. Det er fordi LUMA har et helt nytt oppsett for registrering av mål og tiltak, samt for vesentligheter. For virksomheter som har opprettet mål og tiltak i Miljøfyrtårn-portalen og som de trenger å ta med seg videre, må du hente disse ut i enten Excel eller pdf. før du bytter over til LUMA. Du kan deretter manuelt legge disse inn i nytt verktøy hvis du har behov for det. 

Innrapportering
Alt av data som er registret i eksisterende Miljøfyrtårn-portal, blir overført til LUMA når virksomheten bytter. 

Miljøkartlegging 
Alt av informasjon og dokumenter som er lastet opp i miljøkartlegging(er), blir overført til LUMA. 

Hva skjer med brukerne i virksomheten?

Alle brukere knyttet til virksomheten flyttes automatisk til LUMA. De vil bli varslet på e-post med informasjon om tilgangen og innloggingsinformasjon. 

Vi har satellitter – hva gjør vi?

Enkeltvirksomheter som har satellitter under seg vil også få mulighet til å gå over til LUMA, men selve satellitt-oppføringen fra Miljøfyrtårn-portalen blir ikke med til LUMA. Det er fordi vi ikke har en teknisk løsning på plass enda som gjøre at vi kan «koble» en satellitt til en virksomhet. Satellitten må derfor inngå i miljøkartleggingen og dataregistreringen til «morlokasjonen». Ta kontakt med Miljøfyrtårn hvis dette gjelder for din virksomhet, slik at vi kan legge inn en avklaring på dette i LUMA. 


Om LUMA

Hva innebærer den nye prismodellen?

Med Miljøfyrtårns nye bærekraftsverktøy, LUMA, tilbyr vi deg en samlet pakke som inkluderer tilgang til både modulen for Miljøfyrtårn-sertifisering og vår helt nye modul for bærekraftsrapportering.  

Den nye prismodellen er basert på en fast årlig kostnad, uten differensiering på etableringsavgift eller en årlig serviceavgift. 

Alle virksomheter som går over til LUMA i 2025, får gratis oppgradering ut året.  
 
Ny prismodell for privat og statlig enkeltvirksomhet er som følgende:  
Pakkepris for enkeltvirksomhet, 20% rabatt på veiledende pris* kr 10 800,- 

Mikroselskap (1-5 årsverk), 40% rabatt på veiledende pris* kr 8 100,- 

Veiledende pris, pakke inkludert sertifiseringsmodul og styrings- og rapporteringsmodul: kr 13 500,- 
Alle priser er oppgitt eks. mva. 

Er bærekraftsrapporten i henhold til krav om bærekraftsrapportering?

Bærekraftsrapporten i LUMA tar utgangspunkt i EUs frivillige standard for bærekraftsrapportering for unoterte SMBer (VSME). Standarden utvikles for mikroforetak og SMBer som ikke er pålagt å rapportere om bærekraft i henhold til regnskapsloven. Standarden dekker miljø, sosiale forhold og forretningsetikk. Den forventes godkjent av EU i 2025. Når den frivillige standarden er ferdigstilt, vil Miljøfyrtårn sørge for at du kan svare ut denne i LUMA. 

Bærekraftsrapporten i LUMA vil ikke dekke hele rapporteringsstandarden for store selskaper (ESRS) eller børsnoterte SMBer (LSME) som er lovpålagt rapportering. Men disse standardene bygger på den samme metodikken som styringsmodulen i LUMA og Miljøfyrtårnstandarden for miljøledelse: Bedriften skal oppgi hvilke bærekraftsområder den mener er vesentlig for virksomhetene. Innenfor vesentlige bærekraftsområder skal virksomheten rapportere om policy, mål og tiltak, eventuelt oppgi at virksomheten ikke har dette. Miljøfyrtårnsertifiserte virksomheter og virksomheter som benytter styrings- og rapporteringsmodulene i LUMA vil derfor ha et fortrinn når de skal rapportere om bærekraftsarbeidet sitt. Miljøfyrtårns metode for vesentlighetsanalyse og detaljerte indikatorer er tilpasset SMBer og derfor ikke i tråd med lovpålagte krav (ESRS og LSME). 

Hvordan jobber jeg med tiltak og mål i LUMA?

I LUMA er tiltakene mer overordnede og knyttet til virksomhetens vesentlige påvirkning og mål, i stedet for enkeltoppgaver slik som i Miljøfyrtårnportalen. Dette gir en mer helhetlig tilnærming til bærekraftsarbeidet. 

Du kan fortsatt legge til konkrete oppgaver hvis du ønsker det, men det nye oppsettet i LUMA hjelper deg med å se tiltakene i en større sammenheng, og sikre at innsatsen faktisk bidrar til varig forbedring. 

Hva skjer fremover?

LUMA blir kontinuerlig videreutviklet og vil etter hvert tilby enda flere smarte løsninger som gjør det lettere å jobbe med bærekraft. 

Vi håper LUMA kan gi deg de verktøyene og løsningene du trenger for å lykkes med bærekraftsarbeidet. 

Hvis du har andre spørsmål, ta gjerne kontakt med oss – vi hjelper deg i gang med LUMA!