Tips kategori: Farlig avfall

Synkeferdige båter

Tiltak:

Etablere en egen rutine for å hindre at båter synker ved kai. Rutinen bør omfatte systematiske sjekkrunder i havna og særlig småbåthavna der dårlig vedlikeholde båter bør sjekkes ekstra grundig. Havna bør i avtaler vedrørende småbåthavner sikre at havna har rett til å landsette båter som utgjør en miljørisiko.

 

Takk til InErgeo for tipset!

Deklarering av farlig avfall

Tiltak:

Bruk avfallsdeklarering.no til å deklarere eget farlig avfall, og spar penger ved å gjøre jobben selv.

 

Fakta/informasjon:

Alle virksomheter skal deklarere sitt farlige avfall før det leveres til godkjente mottakere. Noen setter denne jobben bort til avfallsentreprenørene, men det er ganske enkelt å gjøre dette selv – og man kan spare 150-500,- pr type farlig avfall pr. levering på å gjøre dette selv. Følg instruksjonene på https://www.avfallsdeklarering.no. Når man har begynt å bruke denne siden, så husker systemet hva man har gjort – og neste gang går deklareringen raskere. Farlig avfall skal deklareres uansett om man leverer til et kommunalt mottak (maksimal levering er 1000 kg/år) eller et annet godkjent mottak.

 

Les mer:

https://www.avfallsdeklarering.no

 

Takk til InErgeo for tipset!

Kartlegging og lagring av farlig avfall

Tiltak:

Kartlegg hva virksomheten har av farlig avfall og sørg for at det farlige avfallet og emballasje med rester av farlig avfall lagres tørt, under tak og utilgjengelig for uvedkommende.

 

Fakta/informasjon:

Farlig avfall skal sorteres ut fra ordinært avfall (lovkrav). Flytende farlig avfall skal lagres med spillsikring dersom dette ved lekkasje kan forurense grunnen eller renne ned i avløpsrør. Hvis man ikke sorterer ut farlig avfall, kan man få betydelige tilleggskostnader fra avfallsentreprenørene som mottar det.

 

Takk til InErgeo for tipset!  

Miljøringen

Tiltak:

Bli medlem av Miljøringen, et nettverk for forurenset grunn og sedimenter.

 

Fakta/informasjon:

Miljøringen er et faglig forum og en kilde til informasjon om fagfeltet forurenset grunn og sedimenter. Blant medlemmene finnes blant annet offentlige institusjoner, konsulentfirmaer og entreprenørfirmaer. Miljøringen arrangerer blant annet kurs, konferanser og temamøter om fagområdene de arbeider med.

 

Les mer:

Miljøringen: https://miljoringen.no/

Rydd skapet

Tiltak:

  • Promoter apotekkampanjen «Rydd skapet» som skal oppfordre forbrukere til å levere gamle medisiner tilbake til apoteket.
  • Lever alltid utgåtte medisiner til forsvarlig håndtering hos apoteket.

 

Fakta/informasjon:

Apoteker har plikt til å ta imot medisiner fra privatkunder i retur, men kun halvparten av medisinene som kastes i Norge havner i apotekenes returordning. Medisiner som kastes i restavfallet, i vasken eller i toalettet kan føre til at uønskede stoffer slippes ut i naturen. Medisinene kan på denne måten påvirke vannlevende organismer negativt eller føre til andre miljøproblemer. Gamle medisiner bør også returneres for å hindre at farlige situasjoner oppstår, eksempelvis forveksling av medisiner eller bruk av medisiner utgått på dato. Derfor bør apoteker og helsevesen oppfordre privatkunder til å levere alle medisinrester tilbake til apoteket. Aktører i helsevesenet bør selvsagt også ha gode internrutiner for å levere utgåtte medisiner til apoteket.

«Rydd skapet» er en kampanje fra Apotekforeningen, Legemiddelverket og Norsk Vann. Virksomheter kan promotere kampanjen ved å henge opp informasjonsmateriell i butikker og på legekontorer, og ved å gi kunder og pasienter muntlig informasjon om hvordan de skal håndtere gamle medisiner.

 

Les mer:

«Rydd skapet»-kampanjen fra Helsenorge

Ryddige naturfagssaler

Tiltak:

  • Rydd naturfagssalene for gamle kjemikalier, og send farlige kjemikalier til destruering.

 

Fakta/informasjon:

Mange skoler har kjemikalier stående som ikke lenger er aktuelle å bruke i undervisningen. Farlige kjemikalier krever destruering ved spesielle anlegg. Stoffene må først deklareres av noen med kompetanse for deklarering av kjemikalier, og deretter leveres til godkjent mottak. Hvis ingen på skolen har kompetanse til å deklarere kjemikalier må man hente hjelp utenfra.

 

Les mer:

CheSSE – kjemikaliesikkerhet i naturfag og kjemi

Miljøgifter i leker

Tiltak: 

  • Kartlegg eksisterende leketøy i barnehagen for å sikre at det ikke finnes miljøgifter i dem. (For eksempel kast myke plastleker produsert før 2007).
  • Bruk kun giftfrie tusjer og fargestifter.

 

Fakta/informasjon: 

Det stilles strenge krav til at leker som selges i Norge skal være trygge, og bruken av miljøgifter i leker er svært strengt regulert gjennom Leketøyforskriften. Likevel kan leker kjøpt på Internett eller i utlandet ha høyere innhold av miljøgifter enn hva som er tillat i Norge. Myke plastleker produsert før 2007 kan inneholde mye ftalater og bør derfor kastes.

 

Les mer: 

Tonerkassetter

Tiltak: 

  • Sørg for at retur av tonerkassetter er inkludert i avtale med leverandør.

 

Fakta/informasjon: 

Tonerkassetter er klassifisert som farlig avfall, så forsvarlig avfallshåndtering er viktig for å hindre at giftige og miljøskadelige stoffer lekker ut i naturen, i tillegg til at det sørger for at disse komponentene gjenbrukes. En returavtale med leverandøren kan forenkle returarbeidet for virksomheten, samtidig som det sikrer forsvarlig håndtering av avfallet.

 

Les mer: 

Retur av tonerkassetter og blekkpatroner fra Norsk Gjenvinning