Energisparing

Reduserte strømkostnader ved bruk av batteribank

Bilde av to ansatte i Elementsør som står oppstilt foran lokaler
| ,

Elementsør er en stor aktør i betongelement-bransjen i Norge og holder til i Kristiansand kommune. Bedriften har gjennomført en rekke energitiltak, som installasjon av solcelle-anlegg på taket og bevegelsessensorer for å styre lys.  De har også utmerket seg ved andre miljøtiltak, som selvforsyning av alt vann til produksjon og i renhold i produksjonen ved å samle opp regnvann på fabrikktaket.

– Det er mye penger å spare på bevisstgjøring. Det er fryktelig dumt at pengene bare skal renne ut fordi man er ubevisst. Og det er veldig gøy å se at det stadig er mer vi kan gjøre, forteller Christian Berthelsen, daglig leder i Elementsør AS.

Kan benytte overskuddsstrøm

Bedriftens solceller er effektive for å redusere behovet for å kjøpe strøm. Men utfordringen ligger i å produsere når behovet er størst, og unngå å måtte selge egenprodusert energi.

– Når vi produserer strøm i dag, må vi selge ut det vi ikke bruker. Det gir kostnader til nettleie og har en relativt lav salgspris. For å unngå dette i fremtiden planlegger vi å etablere en batteribank, som gjør oss i stand til å magasinere opp all overskuddsstrøm i eget hus og benytte dette igjen i de periodene på døgnet hvor strømmen er på sitt dyreste, nemlig mellom kl. 08.00 og 10.00 på morgenen. Når strømmen er på sitt dyreste, er forbruksavgiften også høyest. Det høyeste nivået på denne avgiften, legges til grunn for avgiften resten av døgnet også. Denne batteri-teknologien har kommet langt, og er noe vi gleder oss til å ta i bruk, sier Berthelsen.

Bilde av ansatte i Elementsør som står oppstilt og holder frem diplom på betongelemetnprisen og blomster
FOTO: Elementsør ble kåret til Årets Betongelementfabrikk 2021.