Dette sier Miljøfyrtårn om forslag til matsvinnlov

|

Regjeringen foreslår at virksomheter i relevante bransjer skal gjennomføre såkalte aktsomhetsvurderinger for å forebygge og redusere matsvinn. Metoden har mye til felles med Miljøfyrtårns matsvinn-kriterier.  

Nær 2000 norske virksomheter oppfyller i dag Miljøfyrtårn-kriterier for reduksjon av matsvinn. De har et stort fortrinn hvis matsvinnloven blir slik Regjeringen har foreslått.  

Her er Stiftelsen Miljøfyrtårns tre anbefalinger til lovforslaget:  

  1. Lovforslaget pålegger blant annet å kartlegge risiko for matsvinn. Vi anbefaler at måling av matsvinnet skal være del av kartleggingen. Regelmessig måling av matsvinn er en forutsetning for å vurdere om arbeidet med forebygging og reduksjon av matsvinn har effekt og bidrar til lovens formål.  

  2. Miljøfyrtårn får jevnlig tilbakemelding om at kommunale tjenestesteder opplever rapporteringstretthet. Når regjeringen spør hvilket kommunalt nivå som bør ha ansvar for aktsomhetsvurderinger, anbefaler vi derfor at det legges på virksomhetsområdet. Tjenestesteder som sykehjem, skoler og barnehager bør likevel gjennomføre relevante tiltak. 

  3. Matsvinnloven foreslår at virksomhetene skal redegjøre for arbeidet med å forebygge og redusere matsvinn. Miljøfyrtårn mener dette er viktig, og understreker at virksomhetenes redegjørelse om matsvinn bør kunne inngå i for eksempel virksomhetens bærekraftsrapport.  
     
    Samlet rapportering vil være ressursbesparende, blant andre for de nesten 2000 Miljøfyrtårn-sertifiserte virksomhetene med kriterier knyttet til matsvinn. Disse gjennomfører allerede lignende aktsomhetsvurderinger og rapportere om dette.


Se hele høringsinnspillet fra Miljøfyrtårn her.