Deler ut 3 millioner til 100 lokale bedrifter:

SpareBank 1 gir støtte til Miljøfyrtårn-sertifisering

| FOTO: Bård Skjørtorp og Hans Olav Wedvik, SpareBank 1 Østlandet | ,

Små og mellomstore bedrifter spiller en nøkkelrolle i det grønne skiftet, men mange sliter med å komme i gang. Nå setter SpareBank 1 Østlandet av tre millioner kroner til en ny støtteordning for virksomheter som vil bli Miljøfyrtårn-sertifisert.

Ordningen retter seg mot bedrifter i Innlandet og Akershus, og gjør det mulig å søke om opptil 30.000 kroner per virksomhet for å dekke kostnader knyttet til sertifiseringsprosessen.

– De små og mellomstore bedriftene er en svært viktig nøkkel for at vi skal lykkes med en bærekraftig omstilling, sier Hans Olav Wedvik, konserndirektør for bedriftsmarkedet i SpareBank 1 Østlandet.

Fjerner barrierer for bærekraftsarbeid

99% av alle bedrifter i Norge er små eller mellomstore, og mange opplever bærekraftsarbeid som krevende. Bankens egen bærekraftsundersøkelse viser at under halvparten av disse virksomhetene har satt konkrete mål for å kutte utslipp, og kun 20 prosent har klimaregnskap.

– Med denne støtteordningen ønsker vi i SpareBank 1 Østlandet å inspirere og støtte bedrifter på vei mot en bærekraftig framtid. Vi håper initiativet vil bidra til å styrke lokalt næringsliv, redusere miljøpåvirkning og sette et eksempel til etterfølgelse for andre, sier Bård Skjørtorp, konserndirektør for kommunikasjon, marked og merkevare, og leder av styringsgruppen for bankens bærekraftsfond.

Et konkret verktøy for grønn vekst

Miljøfyrtårn-sertifisering er Norges mest brukte miljøledelsessystem, og hjelper virksomheter med å redusere miljøbelastning, forbedre rutiner og styrke konkurransekraften.

– Gjennom sertifiseringen får bedriftene konkrete verktøy for å redusere miljøbelastningene, spare kostnader og styrke sin konkurransekraft, sier Wedvik.

Stiftelsen Miljøfyrtårn mener bankens støtteordning kan bli en viktig døråpner for mange virksomheter.

– Når økonomiske hindringer fjernes, blir det lettere å ta tak i miljøutfordringene. Sertifisering handler ikke bare om å dokumentere. Det gir struktur, innsikt og fremdrift i det grønne arbeidet, sier Ann-Kristin Ytreberg, administrerende direktør i Miljøfyrtårn.

Hun peker også på at bærekraftsarbeid i økende grad er et konkurransefortrinn:

Ann-Kristin Ytreberg, administrerende direktør i Stiftelsen Miljøfyrtårn

– Sertifisering gjør virksomhetene bedre rustet til å møte krav fra både kunder, leverandører og myndigheter. Det handler om å være attraktiv – både i markedet og som arbeidsgiver, sier Ytreberg.

Slik søker du støtte

Støtteordningen gjelder for virksomheter i Innlandet og Akershus som ønsker å Miljøfyrtårn-sertifisere seg for første gang. Midlene kan brukes til å dekke blant annet oppstartskostnader, konsulenthjelp og sertifisør.

– Vi oppfordrer alle små og mellomstore bedrifter i vårt markedsområde til å søke støtte. Søknadsprosessen er både rask og enkel, sier Skjørtorp.

Mer informasjon om søknadsfrister og kriterier finner du på SpareBank 1 Østlandet sine nettsider.

Om støtteordningen

  • Støtteordningen er åpen for små og mellomstore bedrifter i SpareBank 1 Østlandets markedsområde: Innlandet, Oslo, Akershus eller Buskerud.
  • Bedriften kan ha inntil 50 millioner i omsetning. 
  • Bedriften må ha hatt kontinuerlig drift i minimum tre år og ha en sunn økonomi.
  • Hver bedrift kan få inntil 30.000 kroner i støtte til å bli miljøfyrtårnsertifisert gjennom Stiftelsen Miljøfyrtårn. 
  • Støtte kan dekke oppstartskostnader, bruk av konsulent og sertifisør. Du står fritt til å velge egen konsulent, men det er en forutsetning for å motta støtte at du støtter lokalt næringsliv og velger en lokal konsulent. 
  • Det er en forutsetning for tildeling av støtte at søker ikke mottar, eller har mottatt, tilsvarende støtte til Miljøfyrtårn-sertifisering fra andre banker/aktører. Søker plikter å opplyse om eventuell annen støtte som er søkt eller mottatt til samme formål.
  • Støtten blir utbetalt etter at du har blitt sertifisert av Stiftelsen Miljøfyrtårn og sender oss dokumentasjon på dette, sammen med kopi av utlegg/fakturaer.
  • Ordningen har søknadsfrist 31. august 2025.