Reduser kjøttforbruket
Tiltak:
- Ha fokus på å redusere kjøttforbruket i maten som serveres i barnehagen, og øk andelen fisk, frukt og grønt.
Fakta/informasjon:
Vegetarmat er miljøvennlig fordi produksjon av plantebasert mat slipper ut mindre drivhusgasser, krever mindre jordbruksarealer og har lavere vannforbruk enn produksjon av animalske produkter. Jordbruksarealene øker ikke i takt med befolkningsveksten, og klimaendringene fører til at vannmangel blir et økende problem. Derfor er det viktig at mat produseres mer areal- og ressurseffektivt, og en økt andel vegetarmat i nordmenns kosthold vil være positivt for miljøet. Fokus på å redusere kjøttforbruket i barnehagen gjør også ansatte og barn mer bevisste på valg av matvarer, og gir inspirasjon til å finne nye oppskrifter.
Les mer:
- Klimavennlig mat i kommunene fra Miljøkommune.no: http://www.miljokommune.no/Temaoversikt/Klima/Eksempler-pa-klima–og-energitiltak-1/Mat-og-matsvinn/Redusere-matsvinn-og-satse-pa-klimavennlig-mat/
- Arealbruk knyttet til kjøttproduksjon fra Framtiden i våre hender: https://www.framtiden.no/201111175364/rapporter/klima/sa-mye-plass-krever-kjottforbruket.html
- CO2-utslipp og arealbruk: https://forskning.no/landbruk-mat-miljo/enorm-utregning-sa-ille-er-kjott-for-miljoet/259128
- Vannforbruk i matproduksjon fra Framtiden i våre hender: https://www.framtiden.no/201705037142/aktuelt/mat/var-vannkrevende-mat.html