3. januar 2023

Opplæring i bruk av hele dyret

Tiltak: 

Lær barna om bruk av hele dyret som mat.

 

Fakta: 

Norge kunne produsert 15-20 % færre dyr og metta like mange, om vi hadde spist hele dyret. Det ville kunne gitt betydelige miljøgevinster. I Sverige har økt bruk av hele dyret blitt en del av regjeringens matsvinn- og miljøarbeid.

Bruken av innmat har gått ned over tid, og mange opplever nå innmat som lite tilgjengelig. Særlig den yngre generasjonen har lite kjennskap til hvordan innmatsbaserte retter smaker eller lages, samtidig som de er mer opptatt av miljø enn de eldre. De aller yngste kan også være veldig åpensinnede i møte med ny mat, og ta med seg bevissthet og gode vaner hvis de får spennende opplæring og gode smaksopplevelser. Dessuten er innmat generelt veldig næringsrikt. Og kanskje er egentlig blodpannekaker, hjertegryte og lasagne med lungemos like lite skummelt som leverpostei?

 

Kilder/les mer: 

 

Takk til Green House for tipset!