Løvaas Maskin er Årets Miljøfyrtårn 2017

Som Vestlandets første Miljøfyrtårn-sertifiserte maskinentreprenør har Løvaas Maskin tatt et skikkelig krafttak for miljøet. Fra å være en tøff og miljøbelastende arbeidsplass går de nå foran som en forbilledlig og ledende miljøaktør i bransjen.

Med 150 forurensende maskiner og kjøretøy, hundrevis av kjemikalier og manglende innkjøpsrutiner, hadde virksomheten mye å ta tak i. Februar 2017 ble vendepunktet, da ledelsen innså at de måtte ta noen omfattende grep for å kunne ivareta og forbedre miljøet – og for å være konkurransedyktige i fremtiden. Arbeidet med Miljøfyrtårn-sertifisering startet, store ressurser ble gjort tilgjengelig, og en rekke tiltak ble satt til verks.

– Vi bestemte oss for å ta et krafttak og løfte miljø frem i alle ledd i produksjonen. For en virksomhet som oss var Miljøfyrtårn-sertifisering en oppgave som ga mange utfordringer, men vi har trinn for trinn imøtekommet alle krav og gjennomført investeringer i nytt materiell, gjennomført flere kurs og opplæring av alle mann, revidert og innført nye rutiner, satt all avfallshåndtering i system, og ikke minst satt arbeidsmiljø i fokus for oss alle, sier Eirik Løvaas, daglig leder i Løvaas Maskin.

Slik blir du sertifisert!

Går foran i bransjen

Daglig leder i Stiftelsen Miljøfyrtårn, Ann-Kristin Ytreberg, er mektig imponert over den store innsatsen og viljen til maskinentreprenøren, og begrunner prisen slik:

– Løvaas Maskin AS går virkelig foran i bransjen og viser at det går an, og at det lønner seg å arbeide med miljø, uansett hvor store utfordringer man har. De har lagt ned en enorm innsats for å forbedre sine miljøprestasjoner. På tross av den store oppgaven de sto overfor, har de på kort tid klart å skape en langt bedre arbeidsplass og redusert sin miljøbelastning betydelig. På vegne av hele juryen* gratulerer jeg Løvaas Maskin som Årets Miljøfyrtårn 2017. De er til stor inspirasjon for alle norske virksomheter!

Årets Miljøfyrtårn 2017 - Løvaas Maskin
Tirsdag 9. januar 2018 var Miljøfyrtårn-leder Ann-Kristin Ytreberg på plass hos Løvaas Maskin for å dele ut blomster og prisen «Årets Miljøfyrtårn 2017». FOTO: Jørn Søderholm, Anleggsmaskinen

Eksemplarisk orden og system

I følge sertifisør Henry Nilsen var det en ren fornøyelse å sertifisere Løvaas Maskin:

– Virksomheten gjennomførte et meget grundig forarbeid med eksemplarisk dokumentasjon, og viste svært god forståelse for lover og regler. Lagerplass i entreprenørvirksomheter kan ofte virke litt rotete, men her var alt i en meget god gjennomført orden. Etter vintersesongen var brøyte- og rydningsmateriell oppstilt med militær presisjon, og de hadde et meget godt og oversiktlig system for returvarer av alle slag. Arild Sundal ble ansatt for å lede og ivareta miljøarbeidet i virksomheten, og det har de lykkes med på alle måter! For meg som sertifisør er det en glede å kunne gratulere Løvaas Maskin AS som Årets Miljøfyrtårn 2017, og ønske lykke til videre!

– Det er selvsagt hyggelig med slike tilbakemeldinger, og det gleder oss stort å få tildelt denne prisen. Selv om vi er strålende fornøyd, er vi også klar over at arbeidet har akkurat startet, sier Arild Sundal, kvalitet og sikkerhetsleder i Løvaas Maskin AS.

Løftet miljø i alle ledd

Listen over gjennomførte tiltak er lang. Sundal kan nevne en rekke nye rutiner som på sikt vil føre til betydelig mindre miljøavtrykk og økonomiske gevinster:

  • Vi har økt kildesortering på verksted og lager med over 40 prosent, dette gir også en økonomisk gevinst der vi har redusert kostnadene med cirka 50 prosent.
  • Vi har redusert omfanget og satt kjemikaliehåndtering i system, dette gir reduserte kostnader og et bedre arbeidsmiljø.
  • Vi har fremforhandlet nye samarbeidsavtaler med flere leverandører, dette har gitt bedre priser og leveringsbetingelser.
  • Vi har ryddet og satt lager i system, dette gir økt produktivitet.
  • Vi har tilført de ansatte ny og bedre kompetanse på miljøarbeid, samt drift og vedlikehold av maskiner og utstyr, dette gir en mer robust drift som igjen reduserer miljøbelastningen vår.
  • Nytt vaskeanlegg for maskiner og kjøretøy som gir redusert energiforbruk. Vi har i tillegg byttet til miljømerkede såpevarianter, samtidig som vi har redusert såpeforbruket med cirka 70 prosent.

Sundal understreker at disse grepene bare er første steg. De jobber nå med å utfordre leverandører, og å utvikle nye forretningskonsepter basert på en mer sirkulær tankegang. Han nevner følgende tiltak som allerede er i gang:

  • Vi gjenbruker strøsingelen som brukes om vinteren. Kun fem prosent leveres som spesialavfall.
  • Riktig kompetansebygging hos sjåfører sørger også for at vi ikke bruker mer salt på veiene enn nødvendig.
  • Vi gjenbruker alt kratt og trevirke som ryddes langs veiene til flisfyring, og kan med det forsyne vannbåren varme både til egne bygg og andres bygg.

 Gir ekstra motivasjon

Selv om virksomheten har måttet bruke store ressurser på å bli Miljøfyrtårn-sertifisert, ønsker Sundal først og fremst å trekke frem den store viljen hos egne medarbeidere.

– Det har vært helt avgjørende at både ledelse og de ansatte virkelig har gått inn for å skape en bedre og mer miljøvennlig arbeidsplass. Dette er en seier for alle de ansatte! Nå som grunnlaget er lagt, gjenstår det å fortsette innsatsen, og jobbe med å forbedre oss videre. Tittelen Årets Miljøfyrtårn betyr mye for oss, og gir oss ekstra motivasjon i vårt miljøarbeid fremover!


* Juryen besto av: Ann-Kristin Ytreberg (daglig leder i Stiftelsen Miljøfyrtårn), Linn Grøtberg (leder –marked og kommunikasjon i Stiftelsen Miljøfyrtårn), styreleder Are Tomasgard (LO) og nestleder Camilla Gramstad (VIRKE).

 

Årets Miljøfyrtårn 2017, Maskinentreprenør