Tar miljøansvar 1222 meter over havet

Etter kort tid som Miljøfyrtårn har hotellet Finse 1222 oppnådd store besparelser. Det historiske hotellet ligger veiløst 1222 meter over havet på Bergenbanens høyeste punkt – midt mellom to nasjonalparker. Eierne har tatt grep for å etterlate minst mulig avtrykk i naturen.

– Vi merker veldig godt ekstremværet med snøstormer og kraftig vind, og med vår beliggenhet mellom Hardangervidda nasjonalpark i vest og Hallingskarvet nasjonalpark i øst er det ekstra viktig å vise at vi feier for egen dør og tar ansvar.

Det sier driftssjef ved Finse 1222 Terje Hellingsrud. Han er en av 7 heltidsansatte ved det historiske hotellet, som er medlem av ”De Historiske hoteller og restauranter”. Finse 1222 har sesongåpent med 25 årsverk og rett i underkant av 10.000 gjestedøgn i året. Det er ikke mulig å komme til hotellet på annen måte enn med tog, sykkel eller til fots.

Reduserer energiforbruk og avfall 

– Det gamle hotellbygget i tre har hatt store utfordringer i krevende værforhold på høyfjellet. Vi har gjennom årene hatt et høyt energiforbruk, men gjennom miljøsatsing har vi klart å snu pilene. Nå gleder vi oss til å fylle ut neste års miljørapport til Miljøfyrtårn, forteller Hellingsrud.

Etterisolering av store deler av bygget og utskifting av vinduer har gitt tydelig reduksjon i energiforbruket. Bevisst styring av fyrrom og ukentlig loggføring av vann- og energiforbruk gir kontroll og muligheter til fortløpende justeringer og forbedringer. Fra miljørapporten kan vi se at energiforbruket er redusert fra 426 kwh til 371 kwh per kvadratmeter fra 2011 til 2013.

– Våre eiere er veldig miljøbevisste – og vi har lenge hatt fokus på god avfallshåndtering. Når vi ble Miljøfyrtårn i 2012 fikk vi satt tingene i system – og vi begynner å se gode resultater allerede etter kort tid, sier Hellingsrud.

Fra 2012 til 2013 reduserte hotellet avfallet med 17.500 kilo. Avfallet – sammen med alt annet som skal til og fra hotellet – fraktes med tog. Hotellet drifter i tillegg miljøstasjonene for hele Finsesamfunnet, for hytteeiere og andre næringer. Et godt samarbeid med Indre Hordaland Miljøverk løftes fram som bidragsyter til de gode resultatene.

Hotellet har et sykefravær andre hoteller kan misunne dem. Mens sykefraværet ved andre hotell har snitt på 4,6 %, har Finse 1222 kun 0,5 % sykefravær. Hellingsrud forklarer det med høy trivsel kombinert med engasjerte eiere.

Kilde til inspirasjon

Miljørapporten alle Miljøfyrtårn må levere årlig har blitt en kilde til inspirasjon for hotellet:

– Både eiere, daglig leder og jeg som miljøfyrtårnansvarlig bruker rapporten aktivt gjennom året. Vi jobber sammen om rapporten – og gleder oss til å fylle ut miljørapporten for 2014 over nyttår, sier Hellingsrud.

Driftssjefen oppsummerer erfaringene så langt i en anbefaling til andre bedriftseiere om å ta sitt ansvar for klima og miljø.

– Selvfølgelig vil jeg anbefale andre å bli Miljøfyrtårn! For oss har det hatt store gevinster etter allerede halvannet år – og vi bruker sertifiseringen aktivt til stadig å forbedre oss og minske vårt avtrykk i naturen, avslutter Terje Hellingsrud (foto).

Av: Randi Røinaas Lomeland, Ordkraft

Bærekraftig turisme, Hotell, Lavere sykefravær, Restaurant og kafé