Økologisk og bærekraftig mat

Ta grønne valg med Miljøfyrtårn

Er du klar for ferien? Husk at måten du ferierer på har stor betydning for klimaet.

Norge byr på mange miljøsertifiserte hoteller, restauranter og arrangementer, som kan gi deg fantastiske opplevelser i ferien! Du kan for eksempel ta med deg hele familien på spennende aktiviteter i Dyreparken, invitere kjæresten med på en romantisk helg på De Historiske Hotell & Spisesteder, eller hygge deg med vennegjengen på Øyafestivalen.

Mulighetene er mange – (miljø)valget er ditt.

Musikk og miljø i harmoni på Øyafestivalen

Glad i musikk, god stemning og bærekraftig mat? Da bør du legge turen til Øyafestivalen, som går av stabelen i Tøyenparken i Oslo, 8.-12. august. Den Miljøfyrtårn-sertifiserte festivalen regnes å være blant verdens mest miljøvennlige festivaler, og den legger til rette for at du som festivalgjenger kan ta grønne valg. Festivalen har kuttet ut ineffektive og forurensende dieselaggregater til fordel for ren elektrisitet. Det serveres sunn og smakfull økologisk mat fra lokale bønder. Artister og varer fraktes i elbiler og lavutslippsbiler, og du skal enkelt kunne gå, sykle og ta kollektivtransport til festivalen. Tydelig merking av dunker gjør det lett å kaste avfallet ditt, som sorteres med hjelp av 200 frivillige fra Natur og Ungdom. Her kan du nyte musikk og miljø i harmoni!

Øyafestivalen med natur og ungdom på konsert
Foto: Amanda Iversen Orlich

Prisbelønnet frokost på Thon Hotels

Hvis festivalbegivenhetene gjør deg sliten, kan du hvile på et av Thon Hotels sine 15 Miljøfyrtårn-sertifiserte hoteller i Oslo, hvorav Thon Hotel Rosenkrantz Oslo troner øverst på TripAdvisor sin liste over Norges beste hoteller! Det moderne designhotellet er også kåret til å ha Oslos beste frokost, på grunn av et rikt utvalg av hjemmelaget mat og økologiske produkter. Thon Hotels tar sitt miljøansvar på alvor, og det jobbes aktivt for et miljøvennlig forbruk, reduserte avfallsmengder og energisparing. I tillegg er hotellkjeden med i prosjektet «Kutt Mat Svinn 2020, som har som mål å kutte matsvinn i serveringsbransjen med 20 % innen 2020.

Thon Hotels Oslo - hotellrom

Idyllisk opphold på De Historiske Hotel & Spisesteder

Vil du ut av storbyen kan du ta turen til Jeløya i Moss og nyte idylliske omgivelser på det tradisjonsrike Refsnes Gods, et steinkast fra Oslofjorden. Hotellet er en del av De Historiske Hotel & Spisesteder, med en samling av egenartede hoteller med historisk eleganse. Kjeden har mål om å Miljøfyrtårn-sertifisere alle hotellene i samlingen. For Refsnes Gods har det ført til at de har pusset opp i stedet for å kjøpe nytt, og trukket om fine, gamle stoler. Kaffegruten brukes som jordforbedring i hagen, og brødrestene blir til deilige brødkrutonger i supper og salater – som anrettes fra det anerkjente kjøkkenet. Dette er plassen å bli inspirert av mat, vin og hotellets unike kunstsamling.

De Historiske - Refsnes Gods

Etter et opphold på Østlandet kan du sette kursen vestover, for å koble totalt av på Historiske Solstrand Hotel & Bad i Os i Hordaland. Her kan du nyte ren velvære i det unike spaet, med praktfull utsikt over fjorden – som hotellet bruker som energikilde! Solstrand ble bygget i 1896, og har gjennom mange år jobbet for å minske energiforbruket, og investert tungt i nyeste miljøteknologi. Det har resultert i energimerke B – en oppsiktsvekkende energikarakter for et historisk hotell. Solstrand kan selvsagt også friste med miljøvennlig og kortreist mat fra Vestlandets hav og fjorder.

De Historiske - Solstrand hotelll

Eventyrlige opplevelser i Dyreparken

Etter noen avslappende stunder i vakker vestlandsnatur, er det kanskje tid for litt lek og moro for de små? Da bør du ta bussen sørover for å besøke Dyreparken i Kristiansand – landets største familieattraksjon med et komplett opplevelsestilbud for hele familien. Her kan du bli fasinert av 135 ulike dyrearter og ca. 700 individer fordelt på et stort område på 663 mål, i naturlige omgivelser. Du får du servert økologisk mat fra kaféen i Hakkebakkeskogen, som er blant svært få spisesteder i Norge med gullstatus fra Debio. I parkens energieffektive badeland kan du utfolde deg blant elleville vannaktiviteter og badebassenger.

Økologisk mat fra Dyreparken-Ekorn-Jensens Kafé

Dyreparken har vært Miljøfyrtårn siden 2008, og har et meget bredt miljø- og samfunnsengasjement. I tillegg til vise miljøansvar på egen drift, samarbeider virksomheten med Strømmestiftelsen og Basecamp Foundation om bevaring av et stort landareal i verdens mest dyretette område ved Masai Mara i Kenya – Naboisho. Ut over dette jobbes det med flere bevaringsprosjekter og flere organisasjoner, ofte med bevaring av dyr og biologisk mangfold som fokus.

Kvalitetsmat i toppklasse på To Rom og Kjøkken

Om du er sulten etter aktive dager i Dyreparken, er det verdt å reise nordover for å besøke Trondheims-restauranten To Rom og Kjøkken, som har mottatt flere bemerkelser og kvalitetsbevis. Her satses det tungt på å drive bærekraftig, ved å velge lokale, økologiske eller biodynamiske råvarer fra Midt-Norge – alt fra kjøtt, grønnsaker, fisk, skalldyr, ost, urter, sopp, spekemat, bær, frukt, øl og mineralvann. Med egen urte- og grønnsakshage på takterrassen, er dette en restaurant for fremtiden. Her kan du nyte deilig mat og drikke med god samvittighet!

Lærlinger danderer maten på To rom og kjøkken

Ferie med god samvittighet

Det finnes mange måter å feriere på som tar hensyn til miljøet – uten at ferien blir noe dårligere av den grunn. Ved å reise kort og langs bakken, og velge miljøsertifiserte aktører, skaper du gode vaner som du kan ta med deg hjem. Vaner som bidrar til en grønnere fremtid!

NB! Se etter Miljøfyrtårn-sertifikatet når du velger et sted å overnatte eller spise. Dersom virksomheten ikke er miljøsertifisert, kan du etterspørre at den blir det.

Miljøfyrtårn-diplomet er synlig i restauranten

 

Grønne arrangement, Hotell, Restaurant og kafé