Resultater i ekspressfart

Xpressprint i Kristiansand er ennå ikke ferdigsertifisert Miljøfyrtårn, men har brukt prosessen til å gi seg selv et grønt forsprang. Nå sparer de både penger og miljøet ved å bruke kapp til å trykke plaketter for Miljøfyrtårn-bedrifter!

-Miljøfyrtårn-prosessen forholder seg til virkeligheten og det daglige arbeidet til hver enkelt ansatt. Det gjør det mulig å gjøre raske forbedringer i driften!

Det sier Nils Vetle Aamodt som jobber med salg og markedsføring i Xpressprint, som leverer grafisk design og trykk i alle formater. Han har ansvar for Miljøfyrtårn-sertifiseringen i bedriften, og mener det er viktig å gjøre denne jobben i en bransje som har rykte på seg for bruk av farlige stoffer, og produksjon av store mengder avfall.

– Det er alltid noe å hente, og vi tror det smitter over på resten av bransjen om noen jobber litt som kjerringa mot strømmen. I tillegg etterspør markedet grønne leverandører!

Avfall blir husnummer

Bedriften har gjort flere strakstiltak på avfallssiden, og i tillegg til søppelsortering, er bruken av kapp fra produksjonen det tiltaket med størst konsekvenser.

– Vi ble stilt litt til veggs i Miljøfyrtårn-prosessen, og vrei oss nok litt i stolen. Men vi så raskt at vi både tjener penger, plass og miljøet på å bruke kapp til å lage mindre produkter, sier Aamodt.

Bedre utnyttelse av det som tidligere ble sett på som avfall, har også åpnet opp for nye markeder:

– Vi skal lage nummerskilt til hus, og markedsføre det aktivt. Jeg er ikke i tvil om at vi har mer å hente på avfallssiden, og vi skal tyne det så langt som mulig.

Engasjerte ansatte

Rune Alexander Laursen har jobbet i produksjonen i Xpressprint siden 2008. Sammen med de andre ansatte er han engasjert i Miljøfyrtårn-prosessen, og sier at miljøarbeidet har blitt et tema rundt lunsjbordet.

– Vi har fått noen aha-opplevelser av dette. Vi ser at små summer til sammen kan gi store besparelser!

Transport er et av områdene der de ansatte har hatt mange innspill i prosessen! Bedriften har blitt mer bevisst på å samle de mange leveringene de har i løpet av en dag, og nå snakkes det om å kjøpe både mer miljøvennlige biler – og budsykkel!

– Neste gang vi bytter ut en bil, skal det i alle fall kjøpes el-bil, kan Laursen love.

Snart sertifisert

Det er Xpressprint som trykker de nye Miljøfyrtårn-diplomene, og kappet fra de store platene brukes til å lage de små plakettene alle sertifiserte virksomheter får. Og når det nærmer seg egen sertifisering, har bedriften planene klare.

– Kanskje vi må trykke et ekstra stort et til oss selv, sier Nils Vetle Aamodt med et smil.

av Eva Kvelland, Ordkraft

Grafisk bedrift