Velg lokalproduserte råvarer og tilpass menyen etter sesong
Tiltak:
- Utarbeid menyen utfra hvilke sesongbaserte råvarer som er tilgjengelige.
- Benytt kortreiste grønnsaker og frukt med lang holdbarhet (rotgrønnsaker, epler, bær), og begrens bruken av tropiske frukter og grønnsaker. Nedfrysning er en god måte å forlenge sesongen av en del norske råvarer.
Fakta/informasjon:
Å velge sesongbasert mat er en måte å begrense både lang transport av ferskvarer og energikrevende dyrking, kjøling og oppbevaring av maten, i tillegg til at man utnytter lokale råvarer når de er på sitt beste.
Les mer:
- Sesongkalender for norske råvarer fra Oikos – Økologisk Norge: http://arrangementsmat.no/sesongkalender/
- Bærekraftig mat fra Naturvernforbundet: https://naturvernforbundet.no/spis-naturen/barekraftig-mat-article32553-3469.html