Kortreist økologisk i Hakkebakkeskogen

Som første familiepark i Norge ble Kristiansand dyrepark Miljøfyrtårn i 2008. Parken styrker stadig sitt miljøarbeid, og det synes i den helt nye attraksjonen Hakkebakkeskogen. Satsning på lokalprodusert økologisk mat har gitt Ekorn-Jensens Kafé gullstatus hos Debio, kvalitetsmerket for økologisk mat.

Over 90 prosent av menyen i den nye kaféen i Hakkebakkeskogen består av økologiske varer, og er dermed blant svært få spisesteder i Norge med gullstatus fra Debio.

– Vi tror mange ønsker å velge sunne og gode matvarer til barna, og har vært opptatt av å skape mangfold og ulike matkonsept rundt om i parken. Vi tror flere blir opptatt av økologisk og kortreist mat i årene som kommer, og har derfor valgt å satse på et rendyrket økologisk matkonsept her i Hakkebakkeskogen.

Det sier Roy Arve Byremo, som er sjef for alle serveringsstedene i Dyreparken. Over 90 prosent av maten som serveres på Ekorn-Jensens Kafé er økologisk. Det eneste på menyen som ikke er økologisk, er isen – fordi parken ikke klarte å få tak i økologisk is fra leverandøren. Brus er ryddet ut av skapene, og erstattet med sunn og økologisk juice.

– I de store familieparkene i Europa er de fire matvarene det selges mest av, pølser, pizza, hamburger og pommes frites. Dyreparken har i flere år jobbet for å kunne gi barnefamilier et sunnere utvalg, og har et mangfold av retter familier kan velge mellom. Alt fra sushi i parkens Asia-del, til norsk husmannskost på Kutoppen og indisk meny i Sabeltanns verden. Og nå også økologiske brød- og bakevarer i Hakkebakkeskogen, forteller Byremo.

Billigere enn pølse og brus

Dyreparken har brukt lang tid på å planlegge konseptet i Hakkebakkeskogen, og i samarbeid mange lokale leverandører funnet fram til lokale, økologiske og kortreiste matvarer. I sommer har de avtalt leveranse av 40 kasser jordbær i uka fra en jordbærbonde i Marnadal, slik at gjestene får nyrørt jordbærsyltetøy på vaflene.

– Vi har utfordret mange lokale aktører til å produsere økologiske varer for oss. Vi er opptatt av å bygge opp etterspørselen av lokale varer, og har samarbeidet tett med leverandører i utvikling av en økologisk meny. Vi har også valgt produkter som ikke blir for dyre for gjestene, og har som mål at den økologiske maten her i Hakkebakkeskogen skal være billigere enn pølse og brus.

Hvetebrød med fuglefrø, som de synger i sangen fra Hakkebakkeskogen er utviklet sammen med et lokalt bakeri i Lillesand. Dobbelpeprede pepperkaker, revevafler, skillingsboller, fem-om-dagen-juice og flere andre lokale økologiske varer står også på menyen.

– Vi føler vi har ansvar for å gi barna som besøker oss sunn og god mat. Med nesten en million besøkende i året vil vi være en god rollemodell. Vi har utviklet parken til å bli sunnere, og ser at gjestene setter pris på og kjøper denne maten framfor det som har vært tradisjonell parkmat, sier Byremo.

Viktig for Dyreparken å være et Miljøfyrtårn

– Dyreparken har vært Miljøfyrtårn siden 2008, og vi prøver hvert år å finne nye områder vi kan forbedre oss på i alle avdelinger i parken. Her i kaféen i Hakkebakkeskogen har vi i tillegg til økologisk meny også sørget for at all emballasjen fra servietter til tallerkener og bestikk kan kastes som biologisk avfall. Da reduserer vi restavfall og sparer både miljø og penger, sier Byremo.

– For en så stor aktør som Dyreparken er det å være Miljøfyrtårn viktig, vi har et ansvar som park til å ta vare på miljøet – og forsøker å forbedre oss fra år til år. Miljøfokuset er med i utviklingen av nye konsepter, avslutter Roy Arve Byremo.

Roy Arve Byremo er spiserisjef i Dyreparken, her sorterer han bioavfall i den økologiske kafeen i Hakkebakkeskogen.

Økologisk lunsj med Hvetebrød med fuglefrø, økologisk spekeskinke og brie.

Brusdispensere er byttet ut med sunn økologisk juice.

Mer om Hakkebakkeskogen kan du lese på Dyreparkens nettsider.

Av: Randi Røinaas Lomeland, Ordkraft 
FOTO: Bildene fra forestillingen i Hakkebakkeskogen er lånt fra Dyreparken. Øvrige bilder er tatt av Randi Røinaas Lomeland, Ordkraft.

Debio, kortreist, Økologisk, Restaurant og kafé