Klimanøytral vgs ble Miljøfyrtårn

Gjennestad Drift og Gjennestad vgs i Vestfold ble nylig sertifisert som Miljøfyrtårn. Et nytt biobrenselanlegg gir den videregående skolen tilnærmet klimanøytral oppvarming. Denne uka fikk skolen besøk av Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum. 

Etter 6 år med opp- og nedturer var det en stolt driftsleder Geir Fossnes som mandag 27. april viste fram et velfungerende biobrenselanlegg til stortingsreprepresentant og Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum, fylkesordfører og andre gjester da det ble arrangert utvidet energilunsj på Gjennestad Drift og Gjennestad vgs.

– Flis inn og aske ut er det som gir størst utfordringer for de fleste biobrenselanleggene vi kjenner til i Norge. Det har vi heldigvis fått orden på nå. Vi har også byttet fyringssystem og de nye fyrkjelene fungerer mye bedre enn de gamle, fortalte Fossnes.

Som Miljøfyrtårn vil energibruk være en av tingene skolen blir målt på, og i tillegg til biobrenselanlegg har de også montert solfangere på et av takene på skolen. Oppvarmning av skolen og veksthus er nå tilnærmet klimanøytralt.

– Vi valgte å bli Miljøfyrtårn av miljøhensyn og konkurransehensyn. Prosessen mot å bli Miljøfyrtårn har vært strøken, men det har kostet noen kalorier. Vi har stort fokus på energi og miljø, og jeg synes vi som skole er forpliktet til å ta miljø på alvor. At vårt biobrenselanlegg nå er ferdig, gjør at vi er klimanøytrale på oppvarming, og det er vi veldig stolte av, forteller Fossnes, som vil bruke merkevaren Miljøfyrtårn for alt den er verd.

– Vi vil markedsføre at vi er blitt Miljøfyrtårn i all e-postbruk, på brevark, våre hjemmesider og i oppslag på bygninger og biler, forteller driftslederen.

Stortingsrepresentant og tidligere landbruks-og matminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) var en av foredragsholderne på mandagens miniseminar. Han delte av sine erfaringer med bioenergi og dristet seg til å dele noen tanker om de politiske utsiktene for videre satsing på bioenergi.

Les hele saken og se flere bilder fra arrangementet på Landbruksportalen for Vestfold

Av: Randi Røinaas Lomeland, Ordkraft

Butikk, Klimanøytral, Veksthusgartneri, Videregående skole