Bærekraftig turisme på Svalbard

Green Dog Svalbard satser på bærekraftig turisme i et av klodens mest sårbare områder. Beviset på deres grønne engasjement har de fått gjennom å bli Miljøfyrtårn.

Turoperatøren Green Dog tilbyr hundesledeturer inn i Svalbards uberørte arktiske natur. Over 160 ivrige hunder bytter på å dra sleder med turister innover Botlerdalen, i et område som har begrenset scootertrafikk. Ingen motordur eller diesellukt forstyrrer, og turistene får lov til å være ett med den sårbare naturen.

Magiske øyeblikk

Gjestene opplever magiske øyeblikk fra hundesleden og er de ekstra heldige, får de oppleve nordlyset og måneskinnet som lyser opp polarnatten.

– Jeg mener opplevelsen gjestene våre får av å være på hundesleder i den uberørte naturen, får det urbane mennesket til å huske at natur ikke bare er klimaforandringer og truede dyrearter. Mennesker blir glade av å være ute – og hundene våre trives og elsker å jobbe, sier Martin Hartmann Munck i Green Dog.

 Naturopplevelser setter den litt virkelighetsfjerne verden i perspektiv og gir energi og nye synsvinkler, forteller han.

Miljøvennlige busser

I seg selv er Green Dogs kjernevirksomhet miljøvennlig. Likevel ønsker familiebedriften å ha fokus på miljø i alle deler av driften. I forbindelse med Miljøfyrtårn-sertfiseringen i år, ble det montert miljøvennlige varmepumper i bygningene og all belysning skjer med energieffektive LED-pærer. I tillegg er to SUV’er som fraktet turistene fra Longyearbyen opp til basen nå erstattet av små og mer miljøvennlige busser.

 Da Green Dog skulle Miljøfyrtårn-sertifiseres, gjennomgikk vi hele bedriften. Dette gav et godt overblikk over hva vi allerede gjorde riktig og hvor vi kunne bli bedre, forteller Hartmann Munch.

– Miljøfyrtårn er en god ordning både når det gjelder arbeidsrutiner, miljø og omsorg for hunder og ansatte – og det hjelper oss å holde riktig fokus både når det gjelder økonomi og miljø!

Av: Linn Grøtberg, Stiftelsen Miljøfyrtårn
Foto: Green Dog

Bærekraftig turisme