Oppskriften på en miljøvennlig jul

– Vær litt mer bevisst når du pynter og handler

Julen er en hyggelig men dyr høytid både for lommeboka og miljøet. Til sammen bruker nordmenn milliardbeløp på julefeiringen. Stiftelsen Miljøfyrtårn oppfordrer folk til å ta noen enkle grep for å gjøre julefeiringen god både i hjemmet – og for jordkloden.

 Julen skal være en høytid for kos, hygge og overflod, men drømmefesten trenger ikke gå på bekostning av miljøet, sier Linn Grøtberg, leder for marked og kommunikasjon i Stiftelsen Miljøfyrtårn, og legger til:

Når vi nå går inn i en hektisk handleperiode, med innkjøp av både mat, pynt og gaver, betyr ikke det at man må droppe de tingene man setter pris på. Men det er på tide å skru av autopiloten, og få et mer bevisst forhold til hva man kjøper, sier Grøtberg.

Hun er opptatt av at man skal fortsette å pynte til jul og følge tradisjonene, men at man med enkle grep kan ta vare på miljøet også i julehøytiden.

Våg å tenke nytt og annerledes både når du skal pynte og handle gaver. Bruk naturen og kreativiteten og kombiner dette med miljøvennlige alternativer. Ta en tur i skogen og plukk med deg gran og kongler. Det skaper god stemning, og lukter jul! Når du kjøper varer, velg grønne og miljøvennlige alternativer om du kan, sier Grøtberg.

Linn Grotberg sitter ved et pyntet julebord
Linn Grøtberg mener julen skal være en høytid for kos, hygge og overflod, men oppfordrer folk til å ta flere grønne valg. Her er hun avbildet rundt et festbord dekket i duse farger, med fokus på gjenbruk og miljø. Foto: Brand Studio

Her er Miljøfyrtårns fem generelle tips for en mer miljøvennlig jul:

  1. Se etter Miljøfyrtårn-sertifiserte bedrifter når du skal kjøpe varer og tjenester. Det gjelder alt fra bilvasken til mat, pynt og gaver.
  2. Gi opplevelser i gave – et opphold på et miljømerket hotell eller en middag på en miljøsertifisert restaurant eller kanskje en konsertbillett?
  3. Bruk kortreist, lokalprodusert og økologisk mat. Da blir også julematen ekstra god. Vær kreativ og bruk all den gode restematen i juledagene!
  4. Gjenbruk julepynten du allerede har (de fleste har mer enn nok fra før!) og kombinerer det med ting fra naturen og ting som du kan lage selv. Så enkelt pynter du et vakkert og miljøvennlige festbord.
  5. Reis miljøvennlig (kollektivt / langs bakken) når du skal besøke venner og familie.

 

Gaver til ansatte?

 Stiftelsen Miljøfyrtårn oppfordrer også virksomheter til å tenke nøye gjennom hva man gir til sine ansatte i julegave.

 Skal du gi julegave til de ansatte, bør du gi noe som kommer både dine medarbeidere og virksomheten til gode over lang tid. Den nye trenden er å vise at du genuint verdsetter dine ansatte, samtidig som investeringen skaper økt lojalitet, mener Grøtberg.

Virksomheter som ønsker tilfredse og motiverte ansatte, oppnår ofte det motsatte ved å kjøpe overfladiske materielle gaver. Materielle gaver gir som regel kun kortvarig glede, og bidrar ofte bare til økt forbruk og frustrasjon. Den beste gaver er å ta vare på de ansatte, slik at de trives og presterer godt på jobb.

Det er bedre å gi en varig gave, som skaper felleskap og godt arbeidsmiljø på arbeidsplassen. Slik bidrar man ikke bare til å redusere forbruket, men også å skape et betydelig konkurransefortrinn gjennom lojale ansatte, avslutter hun.

Her er noen generelle tips for julegaver til de ansatte:

  1. Opplevelser i stedet for materielle gaver
  2. Kortreist og lokalprodusert mat
  3. Refusjon av utgifter til trening
  4. Pengegave til veldedig formål

Jul